På mysteriejakt i tassemarkerna

Ett förvånat träd någonstans i "tassemarkerna".

Ett ord jag nyligen stötte på och kom att fundera lite mer över är tassemarkerna. Först tänkte jag att det ordet är nog ganska gammalt och förekommer inte lika ofta idag. Men jag blev även lite konfunderad om jag verkligen förstod ordet korrekt. Ett utmärkt tillfälle att läsa på lite, och få något att blogga om. ;)

Sökresultaten på KB:s Svenska dagstidningar förvånade mig något. Huruvida detta är ett statistiskt säkerställt sätt att undersöka fenomenet överlåter jag till andra, men det ger vissa indikationer. Jag använde ordet tassemark*, dvs med trunkering för att fånga in alternativa ändelser. Det verkar ha använts sparsamt fram till 1940-talet och med lite mer frekvens på 1960- och 70-talet (men vi talar inte om tusentals artiklar, utan under 100). Efter 2015 verkar det ha fått ett uppsving med över 100 artiklar per år som använder det. Samtidigt fångar sökningen upp samma artikel som figurerar i flera tidningar, så det finns anledning att ta siffrorna med en nypa salt.

Nästa steg var att undersöka dess betydelse lite mer noggrant med hjälp av svenska.se:

  • SAOL: "mest i pl.; ​o­ländig skogs­mark, vild­mark"
  • SO: "ofta plur. oländig och ödslig trakt"
  • SAOB: "oländigt l. svårframkomligt l. ödsligt (skogs)område, vildmark, ödemark; vanl. i pl.; äv. mer l. mindre bildl., om misstänkt l. ljusskyggt (se LJUSSKYGG 2) verksamhetsområde o. d. " 

SAOB tycks belägga tassemark sedan mitten av 1700-talet. Ordet "tasse" syftar på ett noanamn på varg och björn. Det var ju vanligt att använda andra ord för att beskriva vissa otäcka eller farliga saker. Och djuren tassar ju ute i skogsmarkerna.

Hur ofta använder ni ordet tassemarker?

Kommentarer