Snöröjningsproblem för 100 år sedan

Is utan vare sig halkbekämpning eller ishackare.

Snöröjningen tycks vara ett återkommande problem och snackis. Ju större städer och mer vägar som byggs i kombination med extremväder som genererar mer snöfall och temperaturväxlingar, desto mer behov av att någon forslar bort snö och halkbekämpning. Varje år tycks snöröjningen spränga den avsatta budgeten, och det tycks vara en årlig tradition att fnissa när stockholmstrafiken står stilla. Själv har jag gnällt över snöröjarnas obekväma arbetstider (eftersom det påverkat min sömn).

Sicka i-landsproblem! För ni skulle bara veta hur det fungerade för 100 år sedan!

1,000 isknackare i arbete

Att knacka is från gatorna är ett mödosamt arbete.

    De stackars stockholmarna, som hela fredagen fått traska omkring i en fotsdjup, halvflytande, smutsgrå snömodd, drogo en suck av lättnad när de på lördagsmorgonen konstaterade att temperaturen gått ned åtskilliga grader under noll och att gatorna därför blivit betydligt bättre i trafikhänseende, om man dock måste röra sig med en viss försiktighet. På sina ställen var det nämligen så pass halt att ett enda litet snedsteg kunde bringa den mest solida medborgare på fall.
    Direktör Tingsten hade redan tidigt på morgonen mobiliserat sin armé, och över allt på gatorna stötte man under dagen på långa rader av "ishackare", i färd med att få trottoarerna i mindre livsfarligt skick. Inalles voro 1,000 man, därav 770 extra, i arbete under lördagen, en styrka som med cirka 10 procent understeg fredagens. Medan stadens invånare gladde sig åt att det frusit till igen visade man på renhållningsverkets kontor inte samma belåtenhet. Där är nämligen betydligt mera tidsödande och därför också dyrare att knacka bort is än att skovla undan snömodd. (Dagens Nyheter 1923-12-02)

Till artikeln finns en fin illustration av personer med påkar som på rad gör något med något som troligtvis ska föreställa en vall med fryst ismodd, alternativt isgatan bakom. Viss likhet med en skallgångskedja faktiskt.

Det ger lite perspektiv faktiskt. Dagens halkbekämpning lär vara både snabbare, effektivare och varmare för de som utför arbetet. Dessutom finns det den briljanta uppfinningen med skor med broddar - det var nog min bästa investering någonsin att köpa ett par Icebugs. (Kanske till och med en livförsälring. Jag lyckades ju ändå med konsstycket att både skada revben och få lättare hjärnskakning när jag försökte mig på att spela curling...)

Nu lär ju vissa delar av landet ha vår på gång, påstås det i alla fall. Här kör vi dock fortfarande cykeln: snö - plusgrader - slask - kyla - is - repeat.

Kommentarer