Husmoderskunskap: Blekingesöm

Under uppslagsordet Blekingesöm får jag lära mig lite nytt. Jag hade exempelvis ingen aning om att det fanns landskapssömmar. Det är en ganska kort artikel så jag citerar den i sin helhet:

Blekingesöm, en av våra vackraste landskapssömmar. Den utföres i de typiska färgerna som går igen i all kvinnlig slöjd från Blekinge, rosa, gut, vitt, mörkt och ljust blått. B. sys i linne- och bomullsgarner på vit linnelärft eller annan linnebotten. De stygnsorter som förekommer är plattsöm, schattersöm, stjälksöm och olika slag av korsbottnar. Man finner sömmen på Blekinges vackra hängkläde. Mönsterformningen kan tänkas ha blivit påverkad av dekoren på ostindiskt porslin. (Svenskt husmoderslexikon, 1952)

Hängkläde var också nytt för mig, men det lär vara textilier som användes i allmogestugan för att dekorera vid festliga tillfällen. Som vän av ordning undrar jag vilka de typiska färgerna var i de manliga slöjden från Blekinge... För den som vill testa själv eller se bilder så finns det lite historik, sömteknik och bilder i Hemslöjdsguidens artikel om Blekingsömen.

Känner du till några fler landskapssömmar? Och i så fall - håller påståendet att Blekingesömmen är en av de vackraste?

* * *

Källa: Svenskt husmoderslexikon: Uppslagsbok för hem och familj i tre band från 1952 (5:e upplagan, utgiven av Medéns). Huvudredaktörer är Anna Schenström (f.d. föreståndarinna vid Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala), Vera Diurson (chef för Aktiv Hushållning) och Anna Lisa Söderholm (programtjänsteman i Radiotjänst för sociala frågor). Genom Libris kan jag spåra att det åtminstone kommit en upplaga 1949 och att 12:e upplagan (och troligen sista) utgavs 1963-64 i fyra volymer.

Inlägget är en del av min bloggserie Husmoderskunskap om vad det var för kunskap som en husmoder kunde tänkas söka och ha nytta av. Inte för att jag förespråkar att hemmafruideal eller stereotypa könsroller, men utav genuin nyfikenhet för vad det var för kunskaper som sågs som nödvändiga.  Utifrån ett nutidsperspektiv kan säkert en hel del kunskaper kan vara nyttiga i relation till krisberedskap, hållbarhet och ekonomi oavsett om man är man eller kvinna.

Kommentarer

Vad intressant att läsa. Jag visste inte att det finns landskapssömmar så nu jag lärt mig något nytt.
Matilda sa…
Hanna >> Vad roligt att även du lärde dig något nytt. Jag tycker det är fascinerande att upptäcka saker som förr kanske tillhörde allmänkunskap men som i min generation är något helt främmande
Anni sa…
Min dotter broderar mycket i Blekingesöm, annars hade jag inte haft en aning om vad det är.
Matilda sa…
Anni >> Se där! Kul att hon håller igång traditionen :)