Boktips: Kängurukrönikorna av Mark-Uwe Kling

Nu har jag trillat över en bok igen. Den stod uppställd på en hylla på biblioteket som jag brukar stanna vid för att se vad som är nytt. Den röda boken med en känguru på fångade mitt intresse. På baksidan fanns följande citat:

Kängurun har precis flyttat in hos mig. Den släpade helt enkelt över alla sina prylar och sa: "Det är lugnt eller?"
    Jag sa inget. Den är ju ändå alltid här.
    "Det blir närmare till kylskåpet", tillade den.

I tonåren hade jag och några kompisar en märklig konversation som på något vis ledde till en påhittad känguru som bodde i mitt kylskåp och åt vindruvor. Det var kanske detta minne som gjorde att jag blev nyfiken på boken.

Kängurun i kylskåpet? En "installation" med boken Kängurukrönikorna.
Kängurukrönikorna handlar om författaren själv (Marc-Uwe Kling) vars nyinflyttade granne - kängurun - snart blir inneboende hos honom. Varje kapitel, eller snarare krönika, är en liten glimt av vad som sker i deras märkliga vardag i Berlin. Kängurun påstår sig vara kommunist, men är kanske snarare fenomenal på att leva på andra. Det är samtal om högt och lågt, och en del anarkistiska tendenser. I känguruns pung ryms än det ena och än det andra, från boxhandskar till stöldgods. Jag vill inte spoila för mycket, men boken så absurd att den blir väldigt rolig, jag skrattade i alla fall högt flera gånger.

Tydligen är boken baserad på en podd och finns numera även som film. En uppföljning finns på tyska, men ännu inte översatt till svenska.

Kommentarer

Tony sa…
Den verkar kul, kanske får kolla upp den.
Det låter kul! Jag har inte hört om denna författare men blev genast nyfiken.
Ajli Müller sa…
Alltså ideén är genial! Jag vill väldigt gärna läsa den, om språket inte är för svårt så borde jag greja det!! :D :D
Matilda sa…
Tony : den ser ut att finnas på flera bibliotek, så kanske ditt lokala har ett exemplar

Nilla : inte jag heller! En positiv överaskning :)

Ajli : Jag tyckte att den var väldigt lättläst. Den har korta kapitel och de är på sätt och vis självständiga även om de hänger ihop. (Nu har jag läst den på svenska eftersom jag inte kan tyska)