Gustavsbergs porslinsmuseum

Stockholm är verkligen så stort. Det finns så många olika stadsdelar och därtill alla angränsande kommuner som jag aldrig varit i. När jag var i Stockholm senast med min mamma så passade vi på att bo ute i Nacka för att se något nytt. Vi åkte även ut till Gustavsberg, som också var helt nytt för oss. Planer fanns också på att ta oss ut till Artipelag men det blev lite av en logistisk utmaning att vi sparar det till framtiden.

Gustavsbergs porslinsmuseum.
 I Gustavsberg var det Gustavsbergs porslinsmuseum som stod på agendan. Jag var nämligen väldigt pepp på den tillfälliga utställningen Badrum för alla! (öppet till den 28 april 2024).

Badrum för alla!

Utställningen tar fasta på Gustavbergs produktion av sanitetsporslin men berättar om den utifrån samtida bostadsstandard, hygienfrågor och trender. Grundfrågan som utforskas är hur det kom sig att badrum blev en självklar standard för alla i Sverige.

Året 1935 saknar 65,5% hushåll eget hygienutrymme. Gustavsberg blir föregångar i debatten om förbättrad hygien. I annonser i början på 1940-talet vänder sig fretaget till allmänheten men även till beslutsfattare, fastighetsägare och byggherrar. De yrkar för bättre sjukhushygien, ett tvättställ i varje toalettrum och bättre sanitära förhållanden i offentliga lokaler. Budskapet är att sanitetsgods är en hörnsten i byggandet av ett bättre samhälle. (Utställningstext i Badrum för alla!)

Detta är alltså strax efter Lubbe Nordströms turné för radioprogrammet - och sedermera boken -  Lort-Sverige. Det är i krigstid och innan Miljonprogrammet.

Blommigt 1970-talsbadrum.

Utställningen avrundas med ett blommigt badrum som symboliserar det moderna 1970-talet när alla stadsdelar blivit anslutna till avloppsnätet och duschkabinen gör entré. Det konstateras att "Visionen om badrum för alla kan sägas vara uppnådd".

Det är en intressant utställning, men jag var lite besviken över att det bara var ett rum. Det hade varit kul med fler återskapade hygienutrymmen. Jag hade gärna sett mer personliga berättelser från människor som levde i de "dåliga" förhållandena och som fick erfara förändringarna. Med det sagt, fanns det en del interaktiva skärmar som jag inte undersökte närmre, så jag kan ha missat något.

Denna toalettstol fanns i basutställningen och är en tidig snålspolande toalett med "stor skyl" och "lille skyl".

På ovanvåningen finns dock en gedigen samling av föremål ur Gustavbergs porslinsfabriks historia. Här kan man få sitt lystmäte av pampiga urnor, lustiga porslinsföremål och tallrikar.

Stora porslinsföremål. Den vita till vänster avbildar Sveriges regenter.
En märklig kanna...
Titta närmre på kannan så ser du att katten håller i en mus.
Några av många många tallrikar producerade av Gustavsberg. Givetvis finns här mycket av kända skapare som Stig Lindberg, Lisa Larsson, Wilhelm Kåge med flera. Men mest fastnade jag nog för de här tallrikarna med nationalromantiskt tema. Jag hade gärna haft någon av dessa vackra blommiga serviser som påminner mycket om Carl Larssons motiv.

Vi gick även runt i Gustavsberg, tittade in i de olika outletbutikerna och secondhandbutiker. Jag fyndade en begagnad tallrik ur en jultallriksserie för 40 kronor. Just denna var en specialare som jag faktiskt aldrig sett innan men varit på jakt efter. Vi hann även med två olika trevliga fik: Café Tornhuset och Café Villagatan 1 (kan rekommendera båda). En lyckad utflykt helt enkelt!

Kommentarer

Emma sa…
Det såg ju ut som ett ganska intressant museum. :D
Har varit runt en del i Gustavsberg eftersom svärföräldrarna bor i närheten, men faktiskt aldrig på själva museet... tack för tips!
Jag tycker om porslin, mycket, men har liksom aldrig tänkt på... sanitetsporslin. Haha, så märkligt, porslinet som jag använder mest av allt..!
Matilda sa…
Emma >> Ja men om du ändå är i krokarna så är det ju en trevlig aktivitet att göra :)

Julia >> Där har du en bra poäng - så mycket tid vi spenderar på en toalettstol eller tvättandes händer! Kanske är sanitetsporslinet det mest spännande porslinet? Kulturhistoriskt menar jag, estetiskt kanske man blir mätt väldigt snabbt på det vita standardiserade.