Historisk mysterium: Vart tog prästen vägen?

Hvar är prästen? Den nyantagne skolprästen för Katrineholm, hvilken enligt konsistorii förordnande skulle träda i tjänstgöring den 1 d:s, har ännu ej gifvit sig tillkänna inom församlingen, säger Katr. Tidn. (Dagens Nyheter 1901-08-17)

Det är en del jag inte förstår i ovanstående notis. En präst tycks inte ha dykt upp till Katrineholm, så långt är jag med. Ordet konsistorii förstod jag inte först, men konsistorium är tydligen domkapitel i svenska kyrkan, det vill säga styrelsen för stiftet (källa: svenska.se). Jag tror, men är inte säker, att "1 d:s" syftar på den första augusti, alltså den första i den samma månaden.

Men sen väcks ju frågan - vart tog prästen vägen? Ändrade han (vi får ändå anta att det var en man) sig? Tog han fel tåg?

1902 tycks dock skolprästen kommit fram, eller så har en ny anlitats. Det går nämligen att läsa att en C. Edqvist - bland andra kyrkopersoner - fått ett resestipendium för 400 kronor. Vart han  skulle resa framgår inte (Dagens Nyheter 1902-04-02). Två år senare tycks det ha varit ett nytt val till befattningen (Dagens Nyheter 1904-08-22) så kanske var det inte en attraktiv position?

Kommentarer

Det känns väl samtidigt som att om det blir en notis av det så är det lite mystiskt. Jag blir nyfiken också. Misstänker det var lättare att "försvinna" på den tiden. Både fri och ofri vilja.
Ajli sa…
Jag tycker att det är kusligt och spännande :D Hoppas att prästen var en ung nypräst som ångrade sig och drog till typ Sundsvall och skaffade sig en brud och blev mekaniker :D
Matilda sa…
Anna >> Absolut - notisen i sig antyder ju att det fanns en oro eller allvar bakom. Jag är inte helt säker på att det verkligen var så enkelt att försvinna förr. Det fanns ju en ganska stor kontroll i och med att kyrkan höll koll på vem som bodde var, vem som föddes och dog. Man behövde ju till och med ett intyg ifall man ville flytta någon annanstans. Men visst fanns det säkert de som föll utanför radarn.

Ajli >> Haha, ja låt oss hoppas att det blev ett lyckligt slut för honom!