Sällskapliga sällskapsspel - mina favoriter

Inspirerad av Smile som bloggade om sina favorit-sällskapsspel (apropå att HUI utsett sällskapsepelet som årets julklapp) så kommer här mina favoritspel.

Creature Comforts, Carcassonne, Saboteur, Alhambra och Dixit.
På ohotad första plats kommer nog Carcassonne. Jag när en dröm att få åka till den franska medeltida staden och har lite som förhoppning att det kanske kan bli nästa gång jag "nollar". Tills dess spelar jag detta spel som går ut på att dra brickor och bygga ut ett landskap med medeltida städer, kloster och vägnät. Ju fler och större borgar, kloster och vägar, desto större chans att vinna. Men personligen är jag mest fascinerad av själva byggandet. Jag har köpt till flera expansioner (dock inte några av de mer fantasi-rika) för att kunna bygga allt större spelplaner.

Förra året fick jag via någon på Twitter (på den tiden det hette Twitter och jag fortfarande hade ett konto) nys om spelet Creature Comforts. Spelet var ursprungligen ett kickstarter-projekt och går ut på att vara en djurfamilj som under året samlar på sig olika "comforts" för att klara vintern. Det är charmiga träfigurer och fina kort. Det krävs dock både läs- och engelskakunskaper för att kunna spela. En vuxen karl i bekantskapskretsen brukar säga "kan ni inte ta med spelet med de gulliga djuren", så uppskattat är det!

Creature Comforts.

Dixit kan man spela med i princip alla, både unga och gamla. När vi haft med det på spelkvällar i vår bostadsrättsförening så har det varit en stor favorit. Det påminner delvis om Rappakalja i spelupplägget, istället för att hitta på beskrivningar på ord ska man övertyga med bilder. Kort beskrivet: du säger ett ord, en mening, ett läte, en filmtitel osv som du kopplar till ett visst kort. Övriga spelare ska utifrån sina kort välja ett som de tycker passar in. Sedan får de gissa vilket som är det "rätta" kortet.

Ett spel jag köpte på chansning är Saboteur. Här spelar man delvis tillsammans för att med hjälp av kort bygga gångar och hitta guldet, men någon (eller några) kommer att vara en sabotör som kommer försöka stoppa detta. Man kan vara upp till 10 personer och spelet går relativt snabbt. När man är flera så är det också fler sabotörer vilket gör det lite mer utmanande men också roligare. Fungerar bra både för unga och gamla.

Ett annat "bygg-spel" är Alhambra. Här bygger man sitt eget residens genom att samla pengar i olika valörer för att kunna köpa brickor/byggnader i olika färger. Det gäller att bygga ut ett stort residens men också få majoritet i olika färger för att samla poäng. Spelas i tre faser.

Och så några till bonus-spel som jag tycker är värda att nämna.

King of Tokyo, Patchwork, Eco Fluxx, Bohnanza och vanliga Fluxx.

Ett spel för enbart två personer som på sätt och vis är ett analogt Tetris är Patchwork. Genom att samla knappar som kan bytas in mot tygbitar i olika former ska du fylla upp din bricka. Detta är ett ganska snabbt spel.

Bohnanza är ett kortspel som går ut på att odla och skörda olika slags bönor samt byta med motspelarna. På bilden sysn originalspelet men det finns en nyare jublieumsutgåva som går att spela på två spelare. Enkelt och trevligt spel som passar de flesta (även om min mamma drog paralleller till det kapitalistiska systemet).

King of Tokyo är kanske mer ett barnspel. Till min glädje har jag upptäckt att två av grannbarnen gillar detta spel. På sätt och vis är det ett analogt "pang-pang"-spel baserat på tärningar och kort. Du är ett monster som försöker bli härskare i Tokyo och slå ut de andra monstren. Men det är lätt att bli skadad av de andra, så ibland behöver man kliva ur Tokyo för att läka såren. Spelet är relativt avancerat och kräver att man kan läsa engelska då man kan köpa specialfunktioner med hjälp av energikuber.

Fluxx finns i flera olika versioner med samma grundregler. Du tar ett kort och lägger ett kort. Målsättningen är att få rätt kombination för att vinna - t.ex. mjölk och kakor. Men reglerna är i konstant förändring och plötsligt vinner någon annan framför näsan på dig. Ibland tar det slut på fem minuter, en annan gång kan man spela i tjugo minuter. Vi har originalversionen och eco-fluxx vilka vi gillar. Jag har även testat Monty Python-versionen men den fungerar i princip bara om du har mycket kunskap/intresse kring humorgruppen.

Slutligen: Jag har tidigare bloggat om Gammelgäddan som är ett traditionellt familjespel med fantastiska bilder av Sven Nordqvist. Det gäller att fånga gammelgäddan och hinna hem till boet, innan någon tjuvar den av dig!

Gammelgäddan.

 Vilket är ditt favoritspel?

Kommentarer

Carcassonne! Älskar det spelet, men är inte så kul att spela på två... Så tack för påminnelsen, det ska jag slita fram när vi får besök nästa gång.
Matilda sa…
Anna >> Och vi som alltid spelar två! :D Men jag håller med, det är två helt olika spel när man är två eller när man är flera.
smile sa…
Spännande! Jag har aldrig hört talas om nåt av spelen! Blev sugen att testa. Men är det bara jag som tycker det är pest att lära sig regler i ett nytt spel?
Matilda sa…
Smile >> Jag har jäääääättesvårt för att lära mig regler och glömmer alltid bort regler på specialspel. Men om du vill ha ett enkelt spel med enkla regler så är Dixit troligen det enklaste. :)
Jens sa…
Smile >> Jag instämmer i det Matilda skrev om att Dixit är en enkelt spel för alla men vill bara tillägga att det nästan krävs att man är minst fyra spelare. Dynamiken i spelet blir lite fel om man bara är tre och två går det inte alls. Men är ni fyra eller fler så är det ett riktigt toppenspel som är otroligt lätt att lära sig och som fungerar för alla åldrar. 😊
Eva Maria sa…
Så roligt att se vilka spel ni gillar!
Jag gillar också Carcassonne! Spännande att du varit där!
De spel som vi spelar mest här hemma är
0-100 (ett frågespel där alla svar är 0-100!)
Cluedo (jag förlorar alltid för de andra har system för att lista ut vem mördaren är)
Sequence (som ett kortspel fast på en bräda)
Azul (ett brickspel som jag gillar mycket)
Sänka skepp
Och vi har också Gammelgäddan! Det är så sött!
Matilda sa…
Eva Maria >> Vi har tyvärr inte varit i Carcassonne (än), men förhoppningsvis någon dag!
Vi har ett Azul-spel också - versionen där man skapar fönster - som jag också gillar!