Historisk mat på moderna fat: Bruna scones (1946)

Åh vad jag saknat att tillaga äldre recept! Jag kom helt av mig för något år sedan. Men nu blev jag sugen att komma igång igen. Jag har en hel lista med roliga (?) recept att testa, t.ex. falsk fågel, trollmos, indisk sallad, snöbollar i äggsås, natt-tårta och sisådär 250 recept till. Men först ut ett snabbt och enkelt recept.

Bruna scones (16 stycken)

Färdiggräddade bruna scones.

6 dl (300g) grahamsmjöl eller samsikt
4 1/2 dl (225g) vetemjöl
3 tsk (9g) jästpulver (jag använde bakpulver)
1 1/2 tsk (8g) socker
1 1/2 tsk (8g) salt
30 g smör eller margarin
4 dl sur eller söt mjölk, helst kärnmjölk (jag använde vanlig mellanmjölk)

Instruktionerna är egentligen som helt vanliga scones. Blanda de torra ingredienserna och (osmält) smör med händerna. Rör snabbt i mjölken. Forma till fyra runda kakor ca 1 cm tjock. Skär kakorna i ett kors så att du får fyra bitar av varje kaka. Grädda direkt i "varm ugn". Här utgick jag från ett vanligt scones-recept och körde 225° i 10 minuter, men då gjorde jag dem inte fullt lika tunna.

Snabbt in i ugnen.

Receptet berättar att sconesen är lättbakade och goda. Att de passar bra som "smörgåsbröd" till kaffe eller te, men att de inte blir så goda att spara.

Scones med ost och rönnbärsmarmelad.

Omdöme och förbättringspotential: Jag medger, jag missade att kakorna skulle vara så tunna som 1 cm. Autopiloten gick igång och gjorde dem tjockare av vanan. Det blir goda scones av grövre slag men kanske inte särskilt bruna. Jag blev först paff över den lilla mängden smör, men det var ju hårdvaluta förr och det blev en bra deg. Sockret kan du säkert skippa eftersom det är sådan liten mängd. Jag åt mina med ost samt med marmelad och en kopp te till lunch men de borde fungera minst lika bra till frukost eller eftermiddagsfika.

* * *

Receptet är hämtat ur Kokbok: Recept samlade och utarbetade vid Statens skolköksseminarium till ledning för skolans elever av Ingeborg Walin, Ingeborg Schager och Ebba Virgin (elfte omarbetade upplagan, 1946). Boken är utgiven av Norstedt. Priset var 3,75 kronor vilket i dagens penningvärde ca 85 kronor (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011). Första upplagan utkom 1896. Andra upplagan gavs ut 1898 och finns digitaliserad via Alvin.

Statens skolköksseminarium (grundat som Högre lärarinneseminariet) var en hushållsskola med anor från slutet av 1800-talet (källa: Riksarkivet). Vid denna upplaga har Ingeborg Walin (1868-1936) gått bort. Tillsammans med Ingeborg Schager (1872-1947) klev Ebba Virgin (1901-1995) in som medarbetare. Både Ingeborg Walin och Ingeborg Schager tycks ha varit med på Högre Lärarinneseminariet från början och har varit viktiga personer inom verksamheten och för hushållsutbildning i stort. Läs mer om Ingeborg Schager och Ingeborg Walin på Svenskt kvinnobiografiskt lexikon. Även Ebba Virgin var hushållslärare, därefter anställd och sedermera byrådirektör på Skolöverstyrelsen. Hon var bland annat initiativtagare till att även pojkar skulle få huslig utbildning (källa: DN).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

 

Kommentarer

Emma sa…
Ja vad kul med historiska recept!
Sconesen såg väldigt goda ut, oavsett om tjockleken blev fel. :)
Falsk fågel lät för övrigt väldigt intressant...
Matilda sa…
Emma >> Falsk fågel känns definitivt som ett projekt i närtid!