Historisk mat på moderna fat: Citruscoktail (1955)

Nu när vårsolen börjar göra sig påmind så börjar vi så sakta ge oss ut på balkonger, trädgårdar och altaner. Kanske med en kopp kaffe eller en läskande alkoholfri dryck.

Citruscocktail

Citruscocktail.

Apelsin
Citron
1 msk florsocker
Salt
En liten flaska grape tonic (jag tog en 33 cl)
Krossad is
Jordgubbar eller röda cocktailbär som garnering

Pressa apelsinen och citronen så att du får drygt 2 msk saft av vardera frukt.

 

Blanda saften med florsockret och lite saltkorn (alternativt skaka i en shaker). Tillsätt grape tonic. Fyll glasen till hälften med krossad is och fyll på med drycken. Garnera glasen med jordgubbar eller röda cocktailbär

Läskande dryck.
Omdöme och förbättringspotential: Detta är en läskande och god citrusdryck som passar fint på sommaren som ett bra alkoholfritt alternativ. Det påminner lite om lemonad men med lite lätt beska från grapefrukten. För den som inte har tillgång till färsk frukt så borde det går bra med apelsinjuice och pressad citron. Kanske kan man våga på sig att lägga i lite skivad chili istället för bär.

* * *

Receptet är hämtat från Gott att dricka redigerad av Gun Jörge och med illustrationer av Dorte (utgiven av Lindqvists förlag 1955). Priset var då för häftet 5:75 kr och för den inbundna utgåvan 8:50 kr. I dagens penningvärde motsvarar detta ca 88 respektive 130 kronor (källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Gun Jörge tycks vara en pseudonym som även använts för böcker om städning, målning och olyckor. Författarens riktiga namn tycks vara Gunhild Jørgensen och är möjligen född Palmkvist och därmed den första svenska kvinna vald till ordförande för ett politiskt ungdomsförbund (Folkpartiet, läs mer i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon). Efter lite efterforskningar är jag relativt säker på att illustratören var danska Dorte Kortzau som tycks ha illustrerat för olika nordiska uppdragsgivare (läs mer på Danske Postkortkunstnere).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

 

Kommentarer

Tony sa…
Sitter här framför datorn med en Gin & Tonic, is och citronskiva. Trevlig lördag!
Matilda sa…
Tony >> Det låter som en trevlig kväll! :)
Anni sa…
Min direkta tanke var att spriten saknades!