Om den proportionerliga fördelningen av röda dagar

Nu i påsk var det så otroligt skönt att få vara ledig fyra dagar i rad. En lyx som förstås inte är alla förunnade beroende på yrke. Kanske var det extra fint att få vara ledig nu när det börjar bli ljusare och få vara ute. Samtidigt är det betydligt fler röda dagar från jul till midsommar än vad det är andra halvan av året. På hösten är det ju bara allhelgonaafton och alla helgons dag, vilka dessvärre inte påverkar mina arbetstider ett dugg. Jag hade gärna velat ha en långhelg i oktober/november när det börjar bli allt mörkare och tuffare.

Här kommer några förslag på helgdagar att införa:

  • Klockomställningsdag: en extra röd dag på en måndag i samband med att vintertid/sommartid införs. Ger folket en möjlighet att ställa om och komma in i de ändrade rutinerna.
  • 29 september Mickelsmäss: låt oss uppmärksamma Sveriges agrara-arv genom att aktiviteter som "bonde för en dag" där alla hjälper till med skörden på närliggande bondgårdar och liknande verksamheter. Givetvis med en avslutande obligatorisk skördefest.
  • 10 november Mårtensafton: dagen kanske mest högtidlighålls i den södra spetsen av landet. Men vad gör det? Lucia-firandet var också ett mer regionalt inslag innan Skansen fångade upp det i slutet av 1800-talet.
  • Och så ett i vissa kretsar kanske kontroversiellt förslag: inför några helgdagar som tillhör några andra religioner/kulturer alternativt dagar som redan märks ut i kalendern så som Samernas nationaldag och Tornedalingarnas dag. Kanske ger det en möjlighet för fördjupad förståelse för fler människor och gruppers historia, traditioner och högtider.
  • Utöka Allhelgona-firandet till att omfatta tiden mellan Halloween och Alla helgons dag. Kalla den "dödens vecka" eller någon annan morbid benämning.

Vilken ny (eller gammal) högtid hade du velat införa på hösten eller någon annan gång på året?

Kommentarer

1 november blir en röd dag är mitt förslag.
Emma sa…
Jag röstar definitivt på Mickelsmäss. Att arbeta hårt och sedan fira tillsammans är ju grunden i ganska många historiska säsongsfestligheter. Mer sånt! :)
Matilda sa…
Nilla >> Detta förs till protokollet!

Emma >> Eller hur - då känner man att man förtjänar festligheterna :D