Husmoderskunskap: Främmande kroppar

 

Uppslagsordet Främmande kroppar handlade om helt annat än vad jag hade kunnat föreställa mig.

Främmande kroppar är den medicinska benämningen på större eller mindre föremål som genom olyckshändelse kan intränga i näsan, svalget, örat eller ögat. Åtgärderna kräver i dessa fall stor försiktighet. Ofta måste läkare tillkallas. (Svenskt husmoderslexikon 1952)

Just i näsan framlyfts småbarn som stoppar upp "bönor, stenar, ärter etc" i näsan. Själv lyckades jag med konststycket att stoppa en legobit i munnen som fastnade i halsen, den klassades således som en "främmande kropp". Men det gäller tydligen även fiskben som fastnar eller brödbitar som hamnar fel, eller gruspartiklar i ögat (även kallat smolk). Det ges även lite olika tips på hur man på skonsammast vis tar bort sådant som hamnar i öron, ögon, näsa eller hals.

Är "främmande kroppar" ett begrepp som används än idag? Och vad har du för erfarenheter av "främmande kroppar"?

* * *

Källa: Svenskt husmoderslexikon: Uppslagsbok för hem och familj i tre band från 1952 (5:e upplagan, utgiven av Medéns). Huvudredaktörer är Anna Schenström (f.d. föreståndarinna vid Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala), Vera Diurson (chef för Aktiv Hushållning) och Anna Lisa Söderholm (programtjänsteman i Radiotjänst för sociala frågor). Genom Libris kan jag spåra att det åtminstone kommit en upplaga 1949 och att 12:e upplagan (och troligen sista) utgavs 1963-64 i fyra volymer.

Inlägget är en del av min bloggserie Husmoderskunskap om vad det var för kunskap som en husmoder kunde tänkas söka och ha nytta av. Inte för att jag förespråkar att hemmafruideal eller stereotypa könsroller, men utav genuin nyfikenhet för vad det var för kunskaper som sågs som nödvändiga.  Utifrån ett nutidsperspektiv kan säkert en hel del kunskaper kan vara nyttiga i relation till krisberedskap, hållbarhet och ekonomi oavsett om man är man eller kvinna.

Kommentarer