Den bortglömda biblioteksboken

Vår förening har en fin bokbytarhylla. Det är bra ruljans och ofta relativt nya titlar. Jag brukar kika till den regelbundet och har fyndat många lässtunder härifrån samt lämnat andra böcker här för att cirkulera vidare.

Nyligen hittade jag en bok utgiven förra året som dessutom hade ett biblioteks-signum på sig. Den kan inte ha stått i hyllan särskilt länge. Lite märkligt tänkte jag, de brukar ju inte rensa ut nya böcker från biblioteket så snabbt. Mycket riktigt, det visade sig vara en utlånad bok som borde vara åter för ett halvår sedan. (Ni kan vara lugna, boken är nu återlämnad på biblioteket i fråga.)

Jag kan se framför mig hur boken av misstag tillsammans med andra utrensade böcker ha hamnat i hyllan. Det är lätt hänt. Signumet på ryggen var inte särskilt stort och streckkoden på baksidan ser man ju bara om man vänder på boken. Personen i fråga borde dock ha fått en eller flera påminnelser/kravbrev under halvåret som varit. Men det är så klart, i vardagens stress kan en bok gömmas och glömmas i mängden. Jag stod själv och letade efter vår "tvättcylinder" på tvättstugans bokningsschema härom dagen i flera minuter innan jag hittade den. Man blir blind för det lilla.

Är det något du blir blind för i vardagen?

Kommentarer