Sovmössa

Vad är den gemensamma nämnaren mellan Scrooge, Beppe Wolgers och John Blund? Jag skulle vilja hävda att det är sovmössan. En luva som går ner en bit mot axlarna, nästan som en tomteluva. Plagget var vanligt förr när inomhusmiljön var svalare, men finns det de som använder huvudbeklädnaden än idag? Finns det en marknad för sovmössan?

Jag tänker spontant att det vore ett idealt plagg för att kunna sänka inomhustemperaturen någon grad under vintern för att spara en slant.

Efter lite internetsökande så går de tydligen att hitta nattmössor, men de verkar främst vara riktade mot kvinnor som vill hålla papiljotterna och frisyren (löshåret?) i ordning. Det finns även modeller för de som förlorat håret på grund av sjukdom eller cancerbehandling. Scrooge-modellen verkar inte vara lika vanligt förekommande men de går att få tag i.

Är det någon av er som ägt/använt en sovmössa?

Kommentarer

Lägger man still kanske en nattmössa funkar. Men jag skulle inte vilja ha en. I det militära när jag låg i tält vissa veckor vintertid hade vi alla vår vintermössa på med öronlapparna nedvikta. Varmt om fötterna och iskallt om huvudet.
Inte något för mig i alla fall, har inga papiljotter hellre .)
Jag använder inte sovmössa, har inte tänkt på att det finns faktiskt. Sovmask för ögonen däremot har jag såklart sett.
Matilda sa…
En vanlig man >> Det där med att ligga still har du ju en poäng i... Brr, vad kallt i tältet!

Anna >> :D Marknaden lär vara otroligt nischad.

Hanna >> Det är nog inte många som använder sovmössa. Men sovmask däremot - jag skulle inte klara av juni utan en sådan!
ajli sa…
Jag tycker sovmössa hade varit king. Jag sover redan i pannband (sleepphones) varje natt sedan.... ÅR tillbaka. Så jag hade gärna haft små natthörlurar inbyggda i sovmössan. Älskade Beppes godnattstund också... :')
Matilda sa…
Sleepphones!? Det fick jag googla - spännande. Det är inte en produkt för mig, men som pannband såg de riktigt bekväma ut.
Eva Maria sa…
Jag har inte provat nattmössa men skulle gärna prova. Jag tycker att mitt hår blir så rufsigt på natten och när jag vaknar ser jag ut som en piassavakvast. Plus att på vintern har vi det väldigt kallt! Så kanske jag ska se om jag hittar någon variant som jag kan prova! Jag har läst någonstans att man använde nattmössa förr också för att förhindra spridningen av löss och parasiter. Samtidigt tänker jag att fukten och värmen därinne i mössan blir som en kuvös för de små odjuren...
Matilda sa…
Eva Maria >> Du får återkomma när du testat och berätta hur det var att sova med sovmössa! Kanske var det lite folktro i att mössan skulle skydda från kryp som kom på natten... Tanken känns ju lite logisk i alla fall :)