Västkusten dag 5: Mot Marstrand

Femte dagen började med storm. Destinationen var Marstrand för vår sista övernattning på Västkusten. Vi valde dock att ta ett stopp i Uddevalla för museibesök och lunch i hopp om att vinden skulle bedarra. 

På Bohusläns museum har de en intressant utställning kopplat till tv-programmet Sveriges historia. Utställningen Historien om Bohuslän är uppdelad i två delar, just nu pågår del 1 med fokus från stenåldern till senmedeltid. Den baseras på både föremål och riktiga livsöden. Som kul ingrediens har de små inspelade filmer på temat kulturkrockar där personer från olika tidsåldrar möts och berättar för varandra om t.ex. synen på äktenskap. Hade jag haft vägarna förbi Uddevalla hade jag gärna besökt del 2 som öppnar 7 september.

När vi väl kom till Marstrand så kunde man knappt tro att det varit någon storm. Bilden är tagen från Koholmen mot Marstrandsön. Högst upp i mitten tronar Carlstens fästning.

Vi gick en guidad tur på Carlstens fästning vilket var guld värt att få historien. Fästningen tog 200 år att bygga! Som arbetskraft användes fångar - fångarna kan sägas ha byggt sitt eget fängelse. En del av guidningen handlade om fången Lasse-Maja (Lars Molin(, ett namn jag hört men vars livsöde jag inte vetat mycket om. Jag blev lite nyfiken på att läsa hans egen bok Lasse-Majas besynnerliga öden (Originaltitel: Den beryktade äfventyraren Lasse-Majas, egentligen Lars Molins, besynnerliga öden och lefnadshändelser etc. af honom sjelf författade, 1833).
Se alla droppar (stalakiter) i valvet.


Societetshuset.

Det var fullt med fantastiska trähus med spännande detaljer.

En mycket stor silverpoppel.




Hundarna får visso inte rastas här, men det är inget förbud mot att hundarna kan få ha sin rast här medan ägarna gör något annat.
Här blev vi jättenyfikna - vad är det för fallande föremål som det varnas för? Kvistar från träd? Leksaker kastade av barn? Stigen leder ner till en parkeringsplats, där fann vi såväl skräp som ett par kalsonger.

Marstrand i kvällsskrud.

Dagen därpå var det regn igen och efter en maffig frukost begav vi oss åter mot Göteborg för återlämning av bil.

Kommentarer

anitam sa…
Vilken fantastisk resa ni gjort på Västkusten! Ni fick uppleva historia och vackra vyer. Tur att det inte bara regnade.
Matilda sa…
Anita >> Jajamensan, det blev mycket historia och konst på resan :)
Anni sa…
Visst är en guidad tur på fästningen intressant!? Minns att vår unge guide var otroligt underhållande.
Men vad i all världen är det som kan komma fallande? UFOn?
Matilda sa…
Det var guld värt att ta en guidning! Att gå själv hade inte varit i närheten av att vara lärorikt.
Haha, ja det kanske är Ufon 😂