Dagens experiment: Vad är det som är så speciellt med bokrean?



Det har blivit dags att damma av Dagens experiment på nytt!

Experiment: Att ge mig ut på bokreans första dag och undersöka vad det är som händer. Samt leta reda på en och annan reabok som står på önskelistan...

Bakgrund: Jag har aldrig tidigare gått på bokreans inledning, inte så långt jag kan minnas i alla fall. Det måste ju finnas en anledning till detta då. Är folk mer galna denna dagen? Försvinner de bästa böckerna? Eller är det någon speciell magi i detta bokvimmel?

Hypotes: Min teori innan jag begav mig ut var att jag skulle mötas av en himla massa människor, ännu mer böcker. Det skulle vara trångt, mycket knuffande, en röra bland böckerna. Långa köer. Och säkerligen en massa pensionärer. Plus att i slutändan så skulle jag bara komma hem med 3 av de 7 böckerna som jag skrivit upp.

Händelseförlopp: Egentligen fuskade jag, för jag borde ha varit där klockan 00.00 i natt. Men det känns som att det måste vara väldigt exentriska människor som går dit så dags (rätta mig gärna om jag har fel!) så det fick bli tidig förmiddag i stället. Min plan var att hinna innan lunchen startade, vilket gick så där.

I den första bokhandeln jag besökte var det ganska bra organiserat. Flera extra kassor, inga köer. Lite knuffande, men överlag inte så många människor som jag föreställt mig. Skulle ha tre böcker, det blev en. En var nämligen inte alls så intressant som jag trodde från början. Det störiga var att jag verkligen ville ha tag i Den dynamiska medeltiden. Fanns den mån tro? Icke sa nicke. Cirkulerade historie-bordet flera gånger tills jag letade upp en katalog för att dubbelkolla att den verkligen var en historiebok inte en kokbok eller något sådant knasigt. Jo, den skulle ju finnas där. Eller, vad var det för konstig symbol i kanten? En i informationen upplyste mig att den lilla grejen betydde att de inte hade den. Smart... Tyligen fanns dessa specialmärkta böcker endast på de fyra största bokaffärna i denna kedja. Blähä, tyckte jag och gick surande runt och glodde på annat.

DÅ! Då sker dagens mest fantastiska ögonblick! Där, i bokaffären står ingen mindre än MÅNS! Helt overkligt. Han stod och hade ett samtal med någon nisse så jag höll mig på behörigt avstånd. Annars, så kanske kanske jag hade vågat, vågat visa min fina knapp som det står Anders och Måns for president på som jag har fått av världens bästa Linnsalabim! Men det får bli en annan gång...

Därefter blev det ytterligare tre bokaffärer. Nu hade klockan närmat sig lunch. ALLA var ute. Trångt var det och rent ut sagt jobbigt på den sista bokhandeln. Fick tag i tre andra böcker som stod på listan, samt två som jag snubblade över. På det sista stället stannade jag max fem minuter, det var dit pensionärerna kommit och det var där som det var som mest trångt. Det var inte kul alls.

Då gick jag och satte mig på fiket som säljer de godaste semlorna i stan och njöt. =)

Resultat: Som ni ser på bilden fick jag ändå köpt 6 böcker. Två är lite dolda, någon speciell person kanske kommer att erhålla en av dem nämligen... 4 fanns på min ursprungliga lista. De fyra officiella är:

  • Smarta hemhjälpen, 19kr
  • De osannolika systrana Mitford, 49kr
  • Erikskrönikan, 89kr
  • Vete-Kattens bästa kakor, 29kr

Förvånandsvärt nog så låg böckerna i en ganska bra ordning. Inte så mycket huller och buller som jag först gissat. Och de flesta "sorters" människor fanns representerade. Dock var nog barn och ungdomar samt de med utländsk härkomst underrepresenterade. Irriterande nog så tyckte jag inte att böckerna var så billiga som man tycker de borde vara, eller så har jag bara en helt annan bild utav vad som är "billigt". Ännu mer irriterande var nog att jag hittade nog 2-3 fd kursböcker på rean, fast det kan jag överleva med, lånade de flesta ändå på bibliotek...


Kommentar: Hädaneftet tror jag att jag håller mig till att gå och titta när det blivit halva reapriset, brukar vara billigare och lugnare så. Dagens höjdpunkt var ju helt klart Måns!!! (och semlan...) Och slutsatsen är att det nog inte är något alls speciellt med bokrean. Det är ungefär som mellandagsrean, en komersiell bluff att locka folk till att köpa massa saker.

Kommentarer

Anonym sa…
Jag är RUSKIGT imponerad över att du inte kastade dig över stackars oanande Måns med frågor, beröm och knappvisning. Riktigt, riktigt imponerad!
Anonym sa…
Jag vill också ha en semla, vill du gå på bokrean imorgon också?
Anonym sa…
orättvist! jag vill också träffa Måns, eller Anders..
syster
Anonym sa…
Ungefär blev mitt möte med bokreans första dag också - minus Måns då förstås.
Anonym sa…
Anders och Måns regerar! Och de som inte har fattat det, dom borde straffas med ett ondskefullt straff!
Matilda sa…
Khadidja: du har så rätt så! =)