Historisk matlagning


År 2020 fick jag för mig att laga mat ur en kokbok från 1911 med ett särskilt fokus på vegetariska rätter. Jag blev nyfiken på hur rätterna smakade och ifall det fanns potential att återuppliva dem. Ungefär som tv-programmet Historieätarna. Detta födde tema-serien Middag à la 1911. Efter ett år utvärderade jag mina lärdomar och var fortsatt nyfiken på äldre recept.

Året efter breddade jag konceptet och inkluderade matlagning från fler årtionden, nu under temat Historisk mat på moderna fat. Mest blir det mat från 1900-talets första halva. Projektet är inte främst ett matbloggs-tema (vilket säkert framgår av fotografierna) utan mer av ett sätt att reflektera kring vår matkultur. Det blir funderingar om såväl historien som nutiden. Ibland lyfter jag in erfarenheter och litteratur från mina studier inom t.ex. etnologi och historia. Jag försöker även sätta kokböckerna som recepten är hämtade ifrån i sin kontext.

För den som är intresserad har går det att söka fram de testade recepten utifrån tidsperiod och rätt med hjälp av kategorierna nedan (kategorierna fylls på allt eftersom). Testa gärna själva!

 Utifrån årtionde (kan även innehålla andra tidsrelaterade blogginlägg):

1900-talet    1910-talet    1920-talet    1930-talet    1940-talet    1950-talet    1960-talet 

 Utifrån måltid/måltidskomponent:

Huvudrätter    Lättare måltider    Efterrätter och kakor    Tillbehör (t.ex. såser och sallader)
Bröd och bakverk    Dryck    Sylt, saft och marmelad     Pannkakor, plättar och våfflor    

Just ja, för dig som vill testa själv, rekommenderar jag att läsa mina tankar om kryddor (eller snarare frånvaron av dem).