Historisk matlagning
År 2020 fick jag för mig att laga mat ur en kokbok från 1911 med ett särskilt fokus på vegetariska rätter. Jag blev nyfiken på hur rätterna smakade och ifall det fanns potential att återuppliva dem. Ungefär som tv-programmet Historieätarna. Detta födde tema-serien Middag à la 1911. Efter ett år utvärderade jag mina lärdomar och var fortsatt nyfiken på äldre recept.
Året efter breddade jag konceptet och inkluderade matlagning från fler årtionden, nu under temat Historisk mat på moderna fat. Mest blir det mat från 1900-talets första halva. Projektet är inte främst ett matbloggs-tema (vilket säkert framgår av fotografierna) utan mer av ett sätt att reflektera kring vår matkultur. Det blir funderingar om såväl historien som nutiden. Ibland lyfter jag in erfarenheter och litteratur från mina studier inom t.ex. etnologi och historia. Jag försöker även sätta kokböckerna som recepten är hämtade ifrån i sin kontext.
För den som är intresserad har går det att söka fram de testade recepten utifrån tidsperiod och rätt med hjälp av kategorierna nedan (kategorierna fylls på allt eftersom). Testa gärna själva!
Utifrån årtionde (kan även innehålla andra tidsrelaterade blogginlägg):
1900-talet 1910-talet 1920-talet 1930-talet 1940-talet 1950-talet 1960-talet
Utifrån måltid/måltidskomponent:
Huvudrätter Lättare måltider Efterrätter och kakor Tillbehör (t.ex. såser och sallader)
Bröd och bakverk Dryck Sylt, saft och marmelad Pannkakor, plättar och våfflor
Just ja, för dig som vill testa själv, rekommenderar jag att läsa mina tankar om kryddor (eller snarare frånvaron av dem).