Ketchupeffektens vara eller icke vara

Öppnade en ny flaska chilisås igår. Och som alltid när man öppnar en ny flaska med såsaktigt innehåll så uppstår ketchup-effekten. Man skakar och skakar och skakar, och ingenting händer. Sen kommer det, lite mer än vad man tänkt.

Det fick mig att börja fundera. Vid det här laget har ju forskningen kommit rätt långt inom de flesta områden. Det är nya smarta läkemedel, finurliga återförslutningsbara förpackningar, 3G mobilnät... You name it. Ändå har de inte kommit på en flaska som motarbetar ketchupeffekten! Helt fantastiskt, eller hur!?

Men! Själva ordet ketchupeffekt har ju assimilerats rätt bra i vårt ordförråd, det går att använda till än det ena och än det andra. Vill vi verkligen bli av med den? Jag menar, har det kanske övergått från att endast vara ett irritationsmoment till att faktiskt ha fått lite charm i vardagen? Vi vill kanske inte ha kontroll på allt i vårt liv, det är kanske bra för oss med lite utmaningar på trivial nivå. Eller?

Kommentarer

Anonym sa…
Men du, visst finns det utbildning för detektiver! I Australien finns det. Är du säker på att det inte finns kurser i Sverige? Detektiver behövs ju till lite av varje och jobbar ofta åt försäkringsbolag.
Anonym sa…
Är det glasflaska eller platsflaska du beskriver?
Matilda sa…
Linn >> glasflaska. Plastflaskor har i och för sig en mer finurlig funktion, men det kan ändå ta ett bra tag innan ketchupen kommer... Men visst, du har en poäng där :)
Anonym sa…
Det där med ketchupeffekten är ju intressant...som fenomen. Hur kan man komma till månen men inte finna en lösning som gör att man slipper hela högen med ketchup?