Mumien som motverkar miljön

Var och handlade idag på väg hem från tåget (som var duktigt försenat). De hade extrapris på toapapper och eftersom det alltid är förargligt att upptäcka att pappert är slut så roffade jag åt mig ett paket på väg mot kassorna. Jag minns bestämt att det stod ekonomipack och jag tror att det även är lite miljövänligt på ett hörn. Och det är just det sista som fått mig att grubbla lite. För jag upptäckte en liten text på paketet (klicka för att få en större och suddigare bild):
På plasten finns ett "lektips". Ja, det låter ju trevligt, med tomma toarullar kan man hitta på en väldans massa kul (om man är fem år och har julpyssel på dagis). "Tipset" gick ut på att man skulle ta en rulle papper (och eftersom det är ekonomipack så är det många meter papper) och göra en mumie av sin kompis. Självfallet ska man fråga mamma och pappa först, och så ska man vara väldigt försiktig så att man inte täcker för mun och näsa.
Vems briljanta idé är det här? Ska man låta barn slösa med toapapper på det här viset? För det är ren slöseri. Inte kommer ungarna snällt rulla ihop allt papper på rullen när de lekt faraoner färdigt. Och även om de skulle, hade någon velat använda detta pappert (möjligen nersnorat med tanke på åldern "tipset" riktar sig till) till något annat efteråt? Nej, inte jag i alla fall. Särskilt inte om de små liven fått för sig att balsamera sin mumie först med hårbalsam.
Det är alltså så här man gör för att motverka miljötänkandet hos barn. Att leka med toapapper är helt okej, för det är ju inga trä som bli slaktade i onödan för det... Åh, jag irriterar mig något så fruktansvärt på sådant här resursslöseri ibland. Frågan är förstås också hur många föräldrar som tillåter sina barn att leka mumie på detta viset? Själv hade jag nog föreslagit ett lakan som substitut, men det är ju bara jag...

Kommentarer

Anonym sa…
Ja, inte skulle jag uppmuntra mina barn (om jag hade några) att leka mumie med toappappret...

Tack för uppdatering om Louise. Så går det när man inte har tid att hänga med. :-) Tror jag hörde något om det i förbifarten någonstans, men vad hon hette hade jag helt missat...

Men det ger ju hopp om mänskligheten att det hamnar högre än "stringtrosor" på listan över mest sökta...
Anonym sa…
Så när du var liten så lekte du bara med saker du hittade narutligt i naturen, som pinnar och bär och sådant. Inga dockor, eller andra "tillverkade" föremål.
Matilda sa…
annika >> Inte jag heller!

anonym >> Jo, det gjorde jag förvisso. Men en docka är gjord för att leka med i flera år och går ofta i arv (mina gjorde), man slänger ju inte den efter en gångs användande. Man uppmuntrar ju här barnen att bli resursförbrukare till max genom att leka med toalettpapper som inte är gjort för leka med. Barnen har lekt färdigt med pappert efter kanske en timme (det är nog inte så kul att vara mumie längre än så) och sen ska allt slängas. En toarulle räcker ju - när man använder den i sitt normala användningsområde - förhoppningsvis några dagar.
Anonym sa…
det var synnerligen besynnerligt. men jag ser framför mig några toalettpappersmänniskor som ville försöka låtsas som att deras produkt inte används för att torka skit med, utan faktiskt är både hipp och kul. ack, kanske skulle de byta bransch istället.
Matilda sa…
Fredrik >> du har nog rätt, hade inte tänkt på det viset innan.:) Men det låter helt klart logiskt att man vill göra produkten "hippare". Hur hippt nu toapapper kan bli...
Anonym sa…
Tack för besöket på min blogg!
Jag tycker nog fortfarande att det är slöseri att leka med toapapper, det finns ju så mycket annat som är till för lek så då behöver man ju inte ta toapapper!
:)