Ännu en variationsrik helg (?)

Nu är det påsk igen, nu är det påsk igen...


Hurra, en lång helg med massor av röda dagar tjohoo! Ännu en spännande traditionsrik högtid som gör vår kultur så speciell och spännande!


Eller...?


Nej just det. Jul, påsk, midsommar. Sak samma. Det enda man gör är att byta ut julgranen mot ett påskris och sen till en midsommarstång, och alla tre ska pyntas! Våra högtider är ärligt talat väldigt lika. Inte för att jag är en traditionsmänniska, min familj har aldrig firat någon högtid efter de svenska "normerna", allt jag lärt mig om "hur det ska vara" är genom bekanta man firat diverse helger med. För att visa på hur identiska dessa traditioner är har jag sammanställt en liten tabell över helgmaten.





Visst, det tillkommer ännu mera som inte är identiskt, det finns viss variation efter årstid. Men säg, är det inte lite fånigt? Varför inte lite mer variation? Hade vi haft 2 storhelger till så hade vi säkerligen dukat fram exakt samma på bordet. Är vi ett förutsägbart folk? Det känns så ibland...

Kommentarer

Anonym sa…
Kan hålla med om att vi är ganska fantasilösa i våra helger. Men jag tycker ändå att både jul och midsommar spelar i en mycket högre liga än påsken. Den uppmärksammas ju bara för att det blir lite extra ledighet.

Egentligen, vad gör det då, att vi är lite förutsägbara? Man kan ju alltid hotta upp sina högtider bäst man vill, men jag är nog mer en gammal traditionsräv.
Anonym sa…
glöm inte musten! julmust, påskmust, midsommarmust, (ja, ok, midsommarmusten finns inte än, men det måste bero på en teknikalitet).
hmm, påskharen vs. jultomten, vem vinner där egentligen?
Matilda sa…
Linn >> ja, det är kanske bara jag som är lite uttråkad kanske. vill ha nåt nytt. Därmed inte sagt att det gamla är fel. Men köttbullar äter vi ju året runt så varför är det så speciellt på högtiderna också?

Fredrik >> Musten finns med, andra uppifrån ;) I popularitet så vinner nog Jultomten tror jag.
Anonym sa…
*L*

Har faktiskt inte tänkt på att maten e typ samma då.. Däremot e d ju helt olika saker man firar/tänker på vid de olika högtiderna, om man e kristen. (Fast midsommar e ju ingen kristen högtid kom jag på.) Men e man inte kristen måste d ju bli ganska uttjatat i längden..?

Har ännu inte hittat något smart sätt å hitta den perfekta avocadon.. :0( The search goes on..and on..

Kram
Anonym sa…
genant, allt mustdrickande har tydligen fördärvat min syn. men är inte påskharen coolare?
Matilda sa…
fredrik >> jo, jag håller nog med att Påskharen är coolare. Men eftersom jag själv inte tycker om godis (yepp, jag är konstig) så gynnar inte Påskharen mig ;P
Anonym sa…
Jag tycker påskharen faller under kategorin läskig, istället för cool. Hiu!