Tomaten är ett bär!

Det här inlägget kommer att bli förvirrat. Av den anledning att jag är förvirrad!

De som minns Så funkar det (på den gamla goda tiden på P3) med radarparet Anders och Måns minns säkert att de konstaterade att bananen var så väl en frukt, en ört och ett bär! Ni som inte minns det kan lyssna på låten här.

När det kommer till det här med frukt så finns det tydligen flera olika undergrupper. Något jag fått lära mig tidigare i veckan efter en NE-sökning.

Först går det att skilja på falska och äkta frukter. Där en äkta frukt är en frukt som enbart är skapad av fruktämnet. De falska frukterna (även kallade skenfrukter, känns lite spionaktigt) är de som är lömska och som innehåller andra delar av växten som vissnat bort och blivit en del utav frukten. Till den senare gruppen kan man räkna ananas, jordgubbar, nypon och äpplen. Vilket i och för sig är rätt självklart i och med ananasens tuppkam.

Men det finns fler undergrupper. (Ja, det kommer snart en slutkläm så sluta inte att läsa riktigt än.) Torra frukter (typ sådant som blir kryddor och nötter), något som käckt heter "fruktförband med många stenfrukter" (hjortron, björnbär osv) och stenfrukter (persikor, plommon, kokosnötter, körsbär osv) är andra katogerier.

Och så finns det bär. Och det är här vid bären som det börjar att bli väldigt rörigt. Enligt NE så är frukterna i grupp Bär frukt. Ja de är frukter, MEN i botanisk mening är de bär. Men de är frukt... Fast ett bär... Alltså växtens frukt, godsaken som den producerar, är ett bär.

Och när man tror att det inte kan bli mycket klyddigare än så, så blir det det. För i gruppen Bär räknas tydligen: Vindruvor, blåbär, bananer, citrus-frukterna, meloner, pumpor, advokados... OCH tomat, gurka och paprika! De tre sistnämnda har jag i hela mitt liv gått och trott är grönsaker! Det har ju hemkunskapsläraren stått och präntat in i mitt huvud med en stor bild på en kostcirkel. Och så hävdar nu Nationalencyklopedin att det inte alls är grönsaker utan FRUKT. Eller än värre: BÄR! Det är verkligen tur att jag inte äter exakt efter konstcirkeln för då har jag verkligen ätit för mycket frukt och bär i relation till grönsaker!

Då jag är misstänskam av mig så slår jag på sökordet grönsaker. Och då får jag fram förklaringen att det är främst sådana (örtartade)grödor människan lärt sig odla. Även här delar man in i underkategorier men har gjort det efter ett smartare system. Nämligen efter den delen av grönsaken man använder. Lök tillhör således lökgrönsaker, moroten är en rotgrönsak osv. Paprika och tomat är fruktgrönsaker! För att man äter frukten på grönsaken. Hur de nu kan vara grönsaker OCH frukt OCH bär på en och samma gång... Och har någon någonsin hört ordet "fruktgrönsak" tidigare?

Slutsats? Att man bör skrota kostcirkeln då den inte stämmer. Och så bör man gå ut med en officiell ursäkt till världen att man lurat världsbefolkningen på hur det egentligen ligger till med frukt, bär och grönsaker! Å andra sidan så var det mindre förvirrat innan jag lärde mig detta, och det var enklare att komma ihåg...

Kommentarer

Anonym sa…
oj, jag vet inte på hur många fester jag har förvirrat och irriterat folk för jag försökt förklara att bananen är en ört och tomaten en frukt osv. det spelar kanske ingen roll om tomaten är en frukt eller en grönsak, men jag tycker det är spännande hur sura folk kan bli när man påpekar att verkligheten är mer komplicerad än de tror. (det är nästan som något ur matrix, folk har levt hela sina liv i en fiktion, en frukfiktion.)
Anonym sa…
Ay caramba! Hela min världsbild föll nu samman i och med detta... Och även jag hyser nu om möjligt ett större agg till mina gamla hemkunskapslärare i högstadiet. Detta måste komma till allmänhetens kännedom snarast. Frukt-bär-grönskasupproret! Det kommer brinna bilar innan kvällen är slut!
Anonym sa…
Eh...ok...just nu är mitt huvud alldeles för rörigt....måste återkomma med en vettig kommentar senare när jag smält all denna information! Världen var MYCKET enklare FÖRR! :)
Matilda sa…
Fredrik >> Ja, det är verkligen irriterande att få hela sin världsbild omkastad. Jag kunde acceptera bananen. Men nu? Hela grönsaks/fruksystemet? Som du säger: det är matrix till punkt och prickar! Hela ens tro på mänskligheten, forskningen och definitivt på hemkunskapslärare är för alltid omskakad.

Linn >> "Frukt-bär-grönsaksupproret"! O vilket härligt ord! Bäst att du tar patent på det innan jag lägger beslag på det :p

Nette >> Ja jag vet, jag ber om ursäkt för att ha förvirrat dig. Men jag kände att det behövdes berättas.