Huvudbry

Råkade för ett tag sedan av misstag köpa ett 2in1 (shampoo+balsam). Då insåg jag att det fanns flera fördelar med detta. Nämligen:
  1. Det är mer miljövänligt eftersom man bara behöver en flaska i stället för två.
  2. Ännu mer miljövänligt ur den synpunkt att man sparar på vatten eftersom man bara behöver skölja ur håret en gång och så minskar mängden kemikalier.
  3. Det tar kortare tid att duscha (också bra ur miljösynpunkt)
  4. Nu är det bara en enda doft och inte två stycken som blandas ihop.
  5. Den ekonomiska vinningen blir större, man slipper köpa mer än en flaska.
  6. Den räcker lika länge som två flaskor (ett schampoo och ett balsam) eftersom man kan ta samma mängd som tidigare.

Alla dessa fördelar fick mig att misstänka att det finns någon nackdel i det hela. Annars hade det ju bara tillverkats 2in1. Det kan vara att företagen inser att de tjänar mer pengar på att sälja schampoo och balsam seperat.

Men så drar jag mig till minnes något en naturkunskapslärare på högstadiet berättade. Vi läste om syror och baser. Om pH-värde och sådant. Rengöringsmedel är basiska för att det löser smuts. Samma gäller för schampoo. Och hon sa - om jag inte missminner mig alldeles fel - att man använder balsam för att neutralisera pH-värdet efter schampoot. Detta skulle innebära att balsam skulle vara mindre basiskt än schampoo. Genom en undersökning här hemma så slår jag fast vid att detta inte kan stämma. På mina flaskor står det samma värde. Men OM det skulle stämma - och varför skulle min NO-lärare ljuga om detta undrar jag - så fungerar inte 2in1 på det sättet som schampoo och balsam borde fungera.

Hmm...

Kommentarer

Anonym sa…
Jag kan ine använda dessa kombinerade shampoo och balsam-sorter. Det må vara miljövänligt men ACK så det trasslar till sig mer än vanligt när man inte kan använda vanligt balsam... Så jag väljer mindre gråt och tandagnisslan vid borstning, än miljön i denna fråga. Men sen är jag lite klen också ;)
Anonym sa…
Det var ju ett mycket intressant inlägg. För nog undrar man vad haken är med 2in1.
Anonym sa…
Nej, men tror du verkligen att det behövs??? Jag hör ju iofs väldigt, väldigt illa och jag har svårt för att höra om jag själv pratar tyst eller skriker... Jag tror jag väntar ut helgen så får vi se sen...
Sarisen sa…
Jag väljer att tro på den stora konspirationsteorin. Den förklarar mycket... (luckorna är alltid logiska). Företagen vill lura oss att tro att de har lösningen på allt.
Jag tror NO läraren har rätt, vilket betyder att den ena effekten tar ut den andra om värdena är lika, så egentligen är det nog så att håret är lika sketet efter tvätt som innan, det luktar lite godare bara. Därför måste vi tvätta håret oftare och gör således slut på mer "medel" än om vi delat upp det hela i två flaskor. Således gör vi i företaget rikare genom att vara tvugna att köpa 2i1 oftare...
Sånt blir jag arg på *grrr*
Jag kan ju var ute och cykla förstås, det händer...
Matilda sa…
linn >> Hm, ja håret blir ju inte lika smidigt som med balsam. Och man vill ju inte bli skallig heller...

Christina W >> min syster hävdar att "man varnar" för 2in1. Vem "man" är och varför "man" varnar är lite otydligt än så länge..

iah >> ja, jag tror det behövs!

sarisen >> Jag älskar konspirationsteorier! Så om inget så har vi startat en egen nu :D