Erfarenheter av säkerhetskontroller

Nu när även väskan har kommit hem från strapatserna utomlands så har jag lite mer ro att kunna ägna mig åt bloggen. ;) Har en del "mysterier" med mig hem i bagaget, men allt i sin tid. Jag har en egen liten regel om att inte skriva mer än ett inlägg om dagen. Om det är bra eller ej, vet jag ej, men jag har tid att tänka ut fler mysterier på så sätt.

Nu när jag var ute och flög och bytte plan så gick jag igenom en del säkerhetskontroller. Och min slutsats är att dessa utförs på helt olika sätt. För att ta mig till Canada mellanlandade jag som tidigare nämnt i London. Och säkerhetspådragen i London är väldigt hög. Då kan man ju tycka att alla som ska TILL England får genomgå en ordentlig kontroll på resan DIT. Men nej, det tycks inte vara mer än till andra destinationer.

När man ska byta i England numera så får man gå igenom ett nyinrättat Transfercenter. Här ska man återigen slänga alla eventuella drycker man plockat åt sig EFTER man checkade in på första flygplatsen. Till och med vatten man fått på planet dit ska lämnas bort. En i flygpersonalen sa lite på skämt att om han hade sålt tillbaks alla oöppnade flaskor till flygföretaget hade han blivit rik. Därefter ska ALLA ta av sig sina skor för att dessa ska scannas. Detta på grund av incidenten med snubben som försökte sätta fyr på sprängmedel han gömt i skorna för något år sedan. Slutsatsen jag kan dra av detta är att det är antagligen okej att ha med sig lite dynamit i skorna när man reser TILL England men definitivt inte när man reser därifrån. Men det är självklart inget jag rekommenderar att man har med sig överhuvudtaget.

Till sista saken som förbryllade mig. Alla som har flygit vet att man ska gå igenom de här metalldetektorerna. Totalt gick jag igenom fyra sådana, ditresa och hemresa. Båda hållen hade jag exakt samma jeans, exakt samma klocka och exakt samma skor. Tre av dessa gångerna pep det inte alls. När jag skulle gå igenom denna port av nervositet (man är alltid rädd att det ska pipa och att all personal ska börja titta extra misstänksamt på en) i Canada inför hemresan börjar det pipa. Det blir "kroppsvisitering". Att klockan gav utslag var inte så konstigt. Och att de här "nitarna" (som sitter vid jeansens fickor) gjorde det var väl inte heller så konstigt eftersom det handlar om metall. Men att mina skor av gummi och tyg/läder pep var högst märkligt. I London var det knäppt tyst när jag tassade igenom i strumporna. Verkar som att dessa detektorer är olika inställda eller reagerar på helt olika material. Ytterst besynnerligt. Ska man snart inte få åka i något annat än mjukiskläder?

Kommentarer

Anonym sa…
Låter som ett helt förteag att ta sig igenom säkerhetskontrollen! :)

Tack för kommentaren hos mig!
Ha en skön kväll!
Cax sa…
På allvar?!
Man får inte ens ta med vatten numer?
Skumt...

Men det du sa om mjukiskläder.
Skulle det inte vara ganska avspännt och lite småhärligt? (Som Ernst skulle ha sagt)
Anonym sa…
Det komer sluta med att man inte får ha handbagage alls. Och sina egna kläder får man ta av sig, och sätta på sig en dräkt i återvinningsbart material som man måste köpa för en lite för hög summa.

Har också tänkt på att säkerhetskontrollerna är olika beroende på vart man flyger ifrån.
Det är stor skillnad bara om du flyger från Visby till Bromma, eller Bromma till Visby. Weird.
Anonym sa…
Det där har hänt mig också. Vissa säkerhetskontroller ger utslag på klockor och skor m.m medan andra är knäpptysta inför samma prylar. Det får mig att tvivla på hela systemet ibland. Är det så pålitligt egentligen?
Matilda sa…
Sickan >> jepp, det tar sin lilla stund att gå igenom... Men vill man resa så får man utstå det

Cax >> Ja, sedan britterna avslöjade terrorplaner för drygt ett halvår/år sedan så får man inte ha med vätska längre. Eller jo. Du får ha förpackningar med 100ml vätska i (max totalt 1000ml)men dessa ska vara i en försluten genomskinlig plastpåse. Men så fort du gått igenom säkerhetskontrollen så får du köpa så mycket vatten och dricka som hellst PÅ flygplatsen. Problemet blir ju då när man ska byta plan och måste gå igenom hela systemet igen... Dock så verkar det vara ok att ta med sig tax-free så länge dessa är förseglade i påsar också (tror jag i alla fall)

och inget ont om mjukiskläder, det är egentligen det mysigaste att åka i.

Linn >> Haha, ja du har nog rätt. Snart får man inte ha väskor heller med sig :)

Lilla blå >> ytterst märkligt. för då kan man undra varför de ens bryr sig med dessa kontroller på vissa ställen...