En feminin eller maskulin fotbollsplan?

När jag skummar igenom sport-bilagan blir jag smått irriterad med jämna mellanrum. Inte för att "fel" lag vinner någon match eller över de otaliga doping-skandalerna. Nej, inte på grund av något rent sportsligt. Utan snarare hur sport-journalister väljer att uttrycka sig. För deras ord används av läsarna utan reflektion.

Det handlar om prefixen dam- och herr-. Ja, det är konstaterat att det finns två biologiska kön. Ett manligt och ett kvinnligt (sedan kan man förstås också räkna de som av olika anledningar föds två-könade). Sedan urminnes tider - antagligen sedan Biblen skrevs och begreppet "arvssynden" introducerades - har det uppstått en sorts hierarki mellan könen. En ordning som nu tack och lov håller på att brytas ner. Män och kvinnor är lika bra (eller dåliga för den delen).

Nu tänker jag inte fördjupa mig i någon pro- eller anti-feministisk diskussion, det är inte det jag vill få fram.

Om nu det råder mer jämlikhet i samhället, varför märks det inte i sports-bilagorna? Låt oss snacka fotboll ett tag, det brukar gå hem. Och låt oss snacka landslag, det är också rätt så populärt.

Om jag säger Svenska fotbollslandslaget, vad tänker ni på då? Zlatan? Henke? Lagerbäck? Det är klart ni gör, det gör ju alla. Men om jag säger Svenska damlandslaget i fotboll, tänker ni allt annorlunda! Finns det inget prefix så måste det självfallet handla om män, medan man måste betona när det är kvinnor som är i centrum. Samma gäller Allsvenskan vs Damallsvenskan. Och Fotbolls VM vs Fotbolls VM för damer.

Personligen är jag för mixade lag, men det är väl ett tag dit. Men åtminstone kan man väll börja kalla det för herrlandslaget, ett gubballsvenskan eller något ditåt? Göra det åtminstone liiite rättvist.

Kommentarer

Rainer sa…
Hej Matilda, du har ju i princip rätt. Men mixade lag går inte - män är snabbare och starkare och man ska springa efter bollar.
Pratade med en fd tysk landslagsstjärna (en hon) för nåt år sen och hon tillbakavisade begreppet "damfotboll". Inte springer väl och svettas damer på det sätt vi gör när vi lirar fotboll. Och en fd svensk landslagsstjärna som jag pratade med (också en hon) för nån vecka sen sa att hon aldrig spelade damfotboll utan fotboll.
Så är det. Jag avskyr också prefixen. "Damallsvenskan" är f ö världens västa liga medan "herrallsvenskan" suger och ligger på en blygsam 29:e plats i UEFAs rankning av europeiskt fotboll. Tror inte att något svenskt "herr"lag kvalar in till UEFA-cup eller Champions league. Är däremot ganska säker på att Umeå IK åter igen går till final i Women's Cup.
Matilda sa…
Rainer >> Jag förstår att mixade lag möjligen är en utopi (dock finns det kvinnliga ishockeyspelare som spelar med män). Skönt att höra att det är fler som är emot dessa prefix :). Tack för dina tankar kring ämnet!
Anonym sa…
Hm...Det är ju faktiskt så att om BÅDA lagen har BÅDA könen så blir de ju likställda oavsett. Eller hur? Om vissa är snabba, vissa starka, vissa fintar bra, andra har andra kvalifikationer, så blir ju allt rätt ändå, eller hur?
Matilda sa…
anonym >> visserligen. men vi är tyvärr inte där än. Förrutom i ridsporterna! Där verkar det vara mer jämställt. Å andra sidan så gör kanske hästen en stor del av jobbet där.
Anonym sa…
eftersom det finns två landslag per sport så är det nog praktiskt att definiera vilket man menar. ibland hör man sportreportrar prata om herrlandslaget också, fast det är sällsynt och borde göras lika ofta som man säger damlandslaget, men jag tror vi är på väg dit. (fast dag ger en googling på "damlandslaget" 1 030 000 träffar, medan "herrlandslaget" ger 112 000 träffar.)
Matilda sa…
fredrik >> vi får kämpa på :)