Vardagens mysterium avslöjar CSN

Alla som studerar vet att det finns en speciell nämnd som har för uppgift att administrera och motarbeta studielån. Ja, de motverkar dem också. Genom att sätta höga räntor och väldigt höga återbetalningskrav så försöker de signalera till studenterna att man ska tänka sig för en extra gång innan man tar något lån. Det är sant, de har själv sagt så. Det är inte tänkt att man som student ska ta lån, bara i nödfall.

CSN är alltså den institution man vänder sig till för att få pengar om man är tvungen att bo någon annanstans än i föräldrarhemmet under den period man studerar och därmed naturligt har hyra och andra räkningar att betala. Jag tillhör den gruppen. Ganska motvilligt förstås. Att ha lån är inget man vill ha direkt (vilket myndigheten i fråga verkar tro).

Nu har jag upptäckt att CSN har ett litet roligt sätt att räkna. Man kan undra om de inte behöver gå på någon mattelektion för att friska upp kunskaperna i plus och minus.

Låt mig förklara hur det står till.

Normalt består en termins studier på universitetsnivå utav 20 veckor. Normalt och normalt, det gör det helt enkelt. Höstterminen är lika lång som vårterminen, 20 veckor vardera (men höstterminen stjäl 3 veckor från vårterminen då våren är längre om man räknar månader). Då kan man fråga sig varför CSN räknar att ge mig lån för 21 veckor på höstterminen och 20 under vårterminen. Jag har räknat och räknat och som jag får det till så är terminen bara 20 veckor lång. Och då ska det poängteras att man tvingas plugga jul- och nyårshelgerna samt alla röda dagar, dessa räknas nämligen in.

Kruxet ligger i att i år börjar min termin redan nästa fredag. En fredag, alltså sista dagen i veckan. Då slår det mig att CSN räknar antalet veckor man är i skolan på ett eller annat sätt. Det spelar ingen roll att det endast handlar om ett upprop och informationsmöte första dagen. Det är en påbörjad vecka och därför läggs denna vecka till i låneperioden som därmed sträcker sig från vecka 35 till och med vecka 3 nästa år. För en student som tar studielån på heltid (personligen pressar jag det på 50%) så motsvarar en extra veckas lån en tillökning med 1 209* kronor i lånesäcken...

Det är så - mina ärade läsare - som man myglar pengar från de studerande...

*källa CSN

Kommentarer

Matilda sa…
Blogger har strulat som bara den just när jag försökt ladda upp detta inlägg. Kanske är det ingen som kommer att kunna läsa detta då det i alla fall hos mig vägrar att läggas på första sidan... Grrr... I vilket fall som så har jag tusen gånger försökt ändra rubriken (jag är medveten om att det är ett grovt fel där, bloggen heter ändå Mysterium och inte Mysterier). Nu tänker jag ge upp detta och hoppas på att allt löser sig självt...
rigg sa…
En helt annan fråga: Jag har tittat på din bild flera gånger och försökt lista ut vad som ligger under förstoringsglaset.
Ett mysterium kanske?

Och du, rubriken är ju rätt nu. Jag har en teori om vad som hände. Du ändrade - blogger ändrade - men den gamla versionen låg kvar i Intenet Explorers "cache-minne" så det var den som visades för dig hela tiden. Händer det igen, testa och håll nere CTRL-tangenten samtidigt som du klickar på F5-tangenten så läser IE om sidan från servern istället för från sitt minne.
Matilda sa…
Rigg >> ja se, nu funkar det! :D Tack för tipset!

Hm... Jag trodde det var rätt uppenbart vad det är meningen att föreställa, alltså det som ligger under förstoringsglaset... Men man blir ju rätt så självblind när man själv tagit fotot. Kanske är dags att göra en tydligare bild. :)

Ingen som vågar gissa på vad som ligger under förstoringsglaset, eller åtminstone vad det ska föreställa?
AnnCharlott sa…
Jag tog studielån för fyra terminer, vilket inte är så mycket. Idag 20 år senare betalar jag fortfarande på det lånet. Nu har summan jag är skyldig åtminstone börjat minska men under många år ökade skulden trots att jag betalade och betalade.
Matilda sa…
Anncharlott >> Fyra terminer låter på något sätt som en baggis, något som man borde klara av på ganska kort tid att betala av. Men att det ökade! Deras räntor är på tok för höga! Det är nästan som att de vill att man inte ska hinna betala tillbaka allt innan man fyllt 50... När jag är färdig funderar jag på att leva på existensminimum de första åren bara för att kunna betala av på lånet. OM jag nu skulle få jobb vill säga...
Anonym sa…
Jag gjorde en liten skojig uträkning på mitt dåtida fackförbunds hemsida för ett antal år sedan. Den räknade ut att jag måste jobba tills jag blir 83 år innan mina studielån är avbetalade. Visst är det härligt med studielån:[ Inte!!!
Anonym sa…
Det är helt orimligt! CSN är onda, eller snarare våra politiker. Men jus idag gillar jag CSN eftersom jag såg att kontot fylls på imorgon.

Är det inte ett fotavtryck där på bilden?

Föresten, vilket FINT foto det är på dig och pojkvännen på MSN.
rigg sa…
hahaha... problemet är nog att bilden bara är frimärksstor (eller rättare sagt liten)
rigg sa…
annars gissar jag på fotavtryck eller en skiva entrecote :D
Matilda sa…
Cat >> 83? Damn, det går ju nästan stick i stäv med vad regeringen vill. När tänkte de egentligen att man skulle få njuta av sin pensionärsledighet? Jag hoppas att du har hunnit betala av dina studieskulder lååångt innan din 83årsdag.

Linn >> Mmm, samtidigt är det nog inte kul att sitta i deras växel med alla irriterade och förbannade studenter som ringer och klagar.
Jajamensan, visst är det ett fotavtryck! (fast inte ett äkta...) :)

Rigg >> Men den är större om du kollar på min profil. Entrecote var en bra gissning, tyvärr ganska mycket fel... :)