Läsandets magi

I gårdagens inlägg undrade jag om ni kunde gissa vad det här skulle föreställa:


Idag kan jag avslöja att det varken handlar om campingvanor, cigaretter eller kondomer.

Grafens historia går tillbaka till år 2002. Eller egentligen ännu längre. (Nu tjuter flyglarmet så om det blir lite oklart är det för att jag har svårt att tänka) När jag var liten, 5-9 år gammal, var jag en bokslukare. Jag läste allt. Läste mycket och ofta! Med åren har dock detta förändrats. Kanske delvis på grund av datorns intåg i vardagslivet (en tidssugare, det är vad den är!) men också på grund av allt annat man måste hinna göra. Att ta sig tid att sätta sig ner med en bok och varva ner är egentligen inte särskilt tidskrävande aktivitet på kvällskvisten, men det har blivit allt svårare att verkligen göra det trots att man tycker om att läsa.

Så, för fem år sedan beslutade jag mig att under sommarmånaderna (juni till och med augusti) så skulle jag ta tag i det här med att läsa skönlitterära verk. Jag tog således fram ett blankt papper och antecknade titel och författare för var bok jag hade läst från pärm till pärm. Första året kom jag upp i 17 böcker! Med en topp på 21 (år 2004) har det dock efter det halkat ner rätt rejält. Tänkbara förklaringar kan vara att jag de första somrarna inte haft lika mycket timmar på sommarjobben som de senare åren. Eller för att jag några år läst mer kurslitteratur (hela böcker har dock skrivits upp ändå) än "vanliga" böcker.

Bland de jag känner så är det ytterst få som läser enorma mängder litteratur (utöver de obligatoriska skolböckerna) vilket får mig att undra om det bara är barn som har tid och tålamod att vara bokslukare. För det krävs ett visst tålamod att kunna sätta sig ner och stänga ute allt annat och bara koncentrera sig på berättelsen som står skriven på arken. Som barn tycker man att tiden går hur långsamt som hellst och har därför gott om tid att fylla den med läsupplevelser. Vuxna däremot ser tiden rusa iväg framför ögonen och har mängder att göra innan tiden löper ut.

Den senaste tiden har jag försökt unna mig en halvtimme per kväll, precis innan jag ska släcka lampan, åt en bok. Men det är så mycket lättare att sitta vid datorn till sena timmen...

Kommentarer

Tack för titten!!!
Jag håller tummen för att det blir din tur nästa gång! :)
Anonym sa…
2004 var jag uppe i 55 böcker på ett år. I år kanske jag passerar 40 lästa böcker.
Inte ens bibliotekarier hinner läsa när de väl får heltidsjobb.
Anonym sa…
hmm, jag läser förstås en hel del, men jag har ingen koll på hur många jag läst i år. jag har kanske läst 15 böcker under sommaren. heller så.

tack för grattiset för övrigt! jag hade en perfekt födelsedag (den var i lördags), och jag hoppades att resten av året skulle vara lika perfekt. tyvärr har jag redan idag tvingats inse att så inte blir fallet. ack, du bistra vardag!
Cax sa…
Åh herre min skapare, (om det nu är han som skappat oss...waddevva)först så kände jag: JÄKLAR vad böcker hon läser!
Å sen slog det mig att detta bara är sommartid!
Du läser ungefär 30-35 böcker på ett år?

Jag har läst 1-2 böcker sedans jag slutade gymnasiet...för snart 10 år sedan!

Men jag är GRYMT impad!!!
Anonym sa…
Jag var rätt bra på att läsa böcker fram till att jag började på universitet... sen orkade jag liksom inte riktigt, annat än under loven. Just medan man pluggar känns det som att det räcker med kurslitteraturen. Man spenderar ju redan så mycket tid ihop med böcker, så när man ska koppla av blir det gärna något annat. Och när man börjar jobba heltid finns det ju sällan tid så att det räcker (håller med om det där med datorn, förstås - jag skulle säkert läsa mer om jag inte satt vid datorn hela kvällarna :-). Själv hinner jag i alla fall en del böcker på tåget. Fördelen med att pendla. :-)
Anonym sa…
åååå, wow.

Måste erkänna att jag är dålig på skönlitteratur. Tyvärr. Läser fakta och biografier mest.

Men att läsa är underbart! Liksom att surfa ;-)
Matilda sa…
Rimna >> Jag håller också tummarna som bara den! De är ju helt fantastiska!

Cat >> 40 böcker på ett år är MYCKET! Tycker jag i alla fall... Men jag vet att bibliotekarier har annat för sig än att sitta och läsa böcker ;) Har själv jobbat på bibliotek under drygt ett års tid.

Fredrik >> Så kul att du haft en skön födelsedag! Men du, vardagen är inte så trist som man kan tro, det finns ju massor av mysterium att lösa! :D

Cax >> Om man räknar in kurslitteraturen så kommer jag nog upp i den summan ja...
2 böcker? Antar att du använder dig utav litotes (underdriver). Du har säkert läst x antal seriealbum sedan dess :p

Annika >> känner lustigt nog igen det där. Både med plugget och med datortid på kvällarna... Att pendla är för övrigt suveränt för läsningen! Två månader innan sommaren pendlade jag till min praktikplats och fick säkert läst 6-7 böcker under den tiden!

Maria >> På sistone har jag också förkovrat mig i faktaböcker. Något patetiskt försök att fördjupa mig i något ämne. Det har oftast varit intressant läsning, men det är inte mycket jag kommer ihåg... :s
Cax sa…
Jaha räknas serietidningar?
Ja ja...då har jag läst en hel del!
Har ju ett gäng med Simpson tidningar ju.

Bra där att du förklarade "litotes". :)
Nu har jag lärt mig något nytt idag med! :)
karro sa…
Älskar böcker! Mitt rekord är 51 böcker 2004. Fast jag undrar om jag hade nåt liv då...? I år blir det nog runt 35-40, läser varje kväll innan jag släcker. Ett bra sätt att slappna av o inte börja tänka på jobbet.
Matilda sa…
Cax >> Motsatsen till litotes är hyperbol :) Alltså överdriven överdrift (typ, "men det har jag sagt till dig hundra gånger"). Så nu har du lärt dig en sak idag med!

Karro >> 51 böcker, det är inte illa det :) Och att älska böcker, det är du inte ensam om! :D
Anonym sa…
Måste bara svara cat...
Bibliotekarier hinner nästan inte att läsa alls. Iallafall inte jag. Suck, sedan jag stått hela dagarna med böcker över, under och runt omkring mig så vill jag nästan inte se en bok. Däremot kan jag inte låta bli datorn. Fastän jag står framför den hela dagen också. Märkligt. Kanske ett mysterium till bloggaren här?
Matilda sa…
Anonym >> Jag tror Cat vet att hon inte hinner ;) Och du sitter aaaalldes för mycket vid datorn om jag känner dig rätt :)