Bio-logiskt

En sak jag funderat på ett bra tag nu är det här med dvd-släppen av en film. Ibland inträffar dessa knappt någon månad efter att filmen slutat gå på bio. I några fall släpps de till och med fortfarande när de går att se på bio. Och handlar det om någon tv-serie så kan det hända att dvd-boxen släpps innan ens serien hunnit dra igång. Det tycker jag verkar lite småknasigt. Vem betalar 100 spänn för ett bio besök när man han kan hyra filmen för 40? Och vem orkar invänta den dag i veckan då nästa avsnitt sänds när man redan kan ha sett hela säsongen?

En annan knasig sak är det här med att det tar så lång tid att översätta filmer. Eller åtminstone sätta en svensk remsa längst ner på bilden så att man kan förstå vad skådespelarna säger ifall man inte innehar de "rätta" språkkunskaperna. Till exempel Michael Moores nya film Sicko. Den såg jag dagen efter den hade premiär i somras, på andra sidan Atlanten. Den hade premiär nu härrom veckan.

Fast ett ännu mer extremt fall är filmen Miss Potter som går upp på biograferna i slutet av veckan. Eftersom jag vuxit upp med Beatrix Potters charmiga barnböcker blev jag glatt överraskad när jag var i London förra julen när en film om henne visades på bio. Samma film ingick i filmutbudet när jag tog flyget över Atlanten i somras. Om jag inte helt snurrat till det så tror jag i alla fall att filmen kommit ut på DVD här i Sverige, utomlands har man kunnat köpa den sedan länge. Jag trodde inte ens att man skulle tycka det var lönt att visa den här i Sverige, men nu går den alltså upp på bio. 10 månader efter den haft premiär i Storbritannien.

För mig verkar detta inte särskilt logiskt. Men det blir väl så att filmer ställs på kö nu när det blivit monopol på biomarknaden.

Kommentarer

Anonym sa…
Jag som älskar att gå på bio har inte varit alls lika flitig besökare på senaste tiden. Tyvärr. Jag älskar att gå på bio men det är bara för dyrt och som du säger- släpps på dvd alldeles för "snabbt"-

Jag tycker det är synd att det blir ett (nästan) monopol iom astorias konkurs. Så trist :-(
Anonym sa…
jag tycker också att det orimligt dyrt att gå på bio (även om jag inte behöver betala eftersom jag är i branschen), men för de 100kr betalar man ju inte bara för filmen utan också för att man går ut tillsammans med vännerna, man får en betydligt större bild än hemma, och man får se den tillsammans med andra främmande människor och uppleva den med dem. ibland kan själva gemenskapen med publiken vara större än själva filmen. det finns många fördelar med att se film hemma, men det är en helt annan upplevelse på bio, och värt dom där extra tiorna tycker jag, fast om jag var tvungen att betala skulle jag inte gå då ofta som nu.
det är inte så mycket pga textningen som filmer dröjer, utan det beror på att det finns så få biografer och så lite publik i sverige att det är ett evigt pusslande att schemalägga alla filmer. man vill inte släppa sin film samma dag som ett annat bolag släpper sin storfilm, för det är lätt hänt att man inte syns då.
lite snurrit blev det för miss potter har inte släppts på dvd i sverige än, men den finns att köpa här som import från england. det där är en snårig bransch kan jag berätta, men det vore ju genant om min kommentar blev längre än ditt inlägg! nu ska jag titta på seinfeld, på dvd.
Matilda sa…
Maria >> Ja det är lite trist att de smala filmerna numera kommer ha svårare att få möjlighet att visas :s Håller med om att det är för dyrt! I Canada betalade vi ungefär 12 dollar för en biljett (med fri placering) vilket motsvarade under 70 kronor. Det billigaste priset här hemma är nog 85 numera.

Fredrik >> Fredrik, Fredrik! Vad hade jag gjort utan dig!?? Du jobbar inom allting och du har pluggat nästan allting också! Och på detta verkar du vara mycket allmänbildad! :D Du är fantastisk! Kan inte du bli min mentor? ;)
ps. det gör inget om du skriver längre kommentarer än vad du gör inlägg, det händer att jag gör det hos dig med... :p
Anonym sa…
tack, vad du är gullig! självklart vill jag vara din mentor. och jag hoppas du snart skriver en lång kommentar hos mig igen.
Matilda sa…
Mentorn/Fredrik >> :D Tack själv!! :D Självfallet skriver jag snart i din blogg igen!
Jag tror jag vet vart regissören till Michael Moores film fått namnet ifrån...de har helt enkelt stulit det från mig...Sick!
;)
Matilda sa…
Stellapolaris >> Stöld? Vafals!? Sådant kan vi inte tillåta hur som helst!! :D