Kan man blåsa bort?

Det blåser kraftigt ute idag, något som får mig att tänka på klyschan "blås inte bort"*. Men hur mycket måste det egentligen blåsa för att man ska blåsa bort? Och flyger småbarn bättre än vuxna? Jag bara undrar, för det kan ju vara bra att veta om det är värt att investera i skor med extra tyngd i.

* På tal om klyschor, Tomas har sammanställt två ganska extensiva och talande listor med detta fenomen.

Kommentarer

Anonym sa…
Jag var ute i efterdyningarn av Gudrun och lyckades hålla mig kvar på jorden. Så det måste nog blåsa rejält för att man ska blåsa bort.
Anonym sa…
Mycket intressant fråga, speciellt för de som planerar att investera i barn. Kan man inte googla eller nåt?
Anonym sa…
Jättebra fråga det där - kanske man borde studera fenomenet och skriva en avhandling i ämnet? :)
Matilda sa…
Cat >> Se där, någon har utfört praktiskt experiment! :) Så vi kan alltså förutsätta att en vuxen människa inte kommer blåsa bort så lätt.

Jods >> Haha, ja det vore förargligt om deras nya bebisar helt plötsligt fög iväg! Googla kan man sägert göra, med en risk för att bli sittandes framför datorn några timmar läsande om snögubbar och albatrossar (det finns alltid en risk att man halkar in på annat när man googlar)...

Nette >> Det får du jättegärna göra! Själv har jag lite fullt upp med min kandidatuppsats (som för övrigt handlar om något heeeelt annat).
Anonym sa…
Whoa, en länk, värsta grejen! :)

Jag kan tänka mig att det finns någon slags matematisk formel som man kan använda sig av för att räkna ut vilka vindstyrkor som krävs om man vet vikten av personen som blåser iväg. Men även vindriktining och sånt måste man nog ta hänsyn till. Sen tror jag också människans kroppsform är av betydelse. En tre meter lång, jättebred och supersmal människa på 60 kg flyger nog lättare än en 60 kg tung bebis, gissningvis. Eller?
Matilda sa…
Tomas >> Men hur kan man vara jättebred och supersmal samtidigti verkligeheten? (om man inte är Långa Pappan förstås) ;)
Anonym sa…
Ahh, inser nu att det var lite otydlig. Jag menade att man var bred på "bredden" men att man annars var jättesmal? Litegrann som en rocka. Eller en sån där drake man kan flyga med.

Alltså, man är inte tjock och smal utan bred och smal? Haha, äsch, du fattar kanske :)
Matilda sa…
Tomas >> Jodå, jag fattar, skulle bara kivas lite :p Men det är ju inte särskilt många personer som ser ut som rockor... Fast rockor hade nog blåst bort ganska fort...