Kinarestauranger - en döende verksamhet?

Den senaste tiden har jag märkt en viss tendens när det gäller kinarestauranger. Var gång jag har passerat en - eller för ovanlighetens skull besökt en - så har lokalen näst intill tom. Nästan inga gäster alls. Förrutom vid ett tillfälle, på en genuin kinarestaurang som serverar "äkta" kinamat och inte den svenskifierade menyn som återkommer på restaurang efter restaurang. Ska jag vara ärlig tycker jag själv att det inte är lika gott som för tio år sedan.

Det var länge sedan man hörde om en ny kinarestaurang som skulle slå upp portarna. Idag är det mest sushibarer som ploppar upp likt maskrosor gräsmattan. I staden jag bor har jag utnämt två leder till sushi-stråket och thai-stråket. Och det är inte en överdrift när jag säger att det finns ungefär fem av den sortens restaurang på en sträcka av cirka en kilometer. Visst finns det någon kinarestaurang inklämd här och var men jag tvivlar på att de hade överlevt utan spelmaskiner och stamgäster*. Å andra sidan har jag sett en hel del sushikockar som är uttråkade av bristen på kunder...

Äter folk fortfarande kinesisk mat? Eller är det ute?

*som endast är där för en spelomgång och ett glas öl.

Kommentarer

Anonym sa…
Helt klart ett utdöende fenomen. Ses mest som sunkhak...

En gång i tiden var det exotiskt. Not now.
Och alla dessa súshibarer. Visst är det gott men jag tror inte ens Japan har fler sushirestauranger än i Sverige känns det som..
Matilda sa…
Maria >> nej att kalla det exotiskt idag låter helknasigt på något vis. Enda fördelen med många sushirestauranger är att man numera kan finna sushi till bättre pris än för något år sedan (snål som jag är...)
Anonym sa…
kinesiska restauranger i Sverige är verkligen ett mysterium. Jag har en teori om att under Maos alla utrensningar av "klassförrädare" och "kontrarevolutionärer" så passade han också på att deportera alla dåliga kockar till Sverige och sen blev "fyra små rätter" en svensk nationalrätt. Utomlands, och förstås i Kina, kan man ju äta fantasiskt god mat från det kinesiska köket, däremot finns det inga "små rätter" någonstans. Nyss hemkommen från Gotland kan jag också berätta att restaurangen "Surfers" i Visby specialiserat sig på det västkinesiska köket, och lyckats mycket bra. Jag utnämnar den här med till Sveriges bästa kinesiska restaurang, möjligtvis den enda som är bra.
Naj..Kinamat är ju inget vidare på "fastlandet" men i Visby har vi de absolut bästa restaurangerna och jag tänker bilda ett parti om att förklara MyLittleIsland som en självständig Stat!

Um ja far teid...du vejt...

;)
Anonym sa…
Någon gång per år händer det att jag fortfarande äter kinamat. Men det är bara när pappa bjuder. Han är nämligen mycket förtjust i den maten:)
Anonym sa…
Matilda, jag har dåliga nyheter om du inte redan har sett det:(

Kate Hudson har många järn i elden.

Ny flirt: Nyseparerade Heath Ledger.

Hon gjorde slut med Owen Wilson för Dax Shephard. Sedan dumpade hon Dax för Dane Cook och ångrade att hon gjort slut med Owen från början.

Nu har Kate Hudson hittat en ny killkompis – Heath Ledger, som är nyseparerad från Michelle Williams.

Enligt NY Post sågs de två skådisarna på trendiga Beatrice Inn där de enligt vittnen ”kysstes och hånglade”.

Hudsons talesperson förnekar alla uppgifter.
Matilda sa…
Fredrik >> haha, jag undrar om din teori håller i praktiken! ;) Jag måste dock säga att det finns en äkta kinesisk restaurang i min stad med och där serverar de god (men dyr) mat, desvärre bor jag inte i Visby...

Stellapolaris >> Jag hade hemskt gärna flyttat till din goa ö! Men folk jag känner där har sagt att priserna inte är så trevliga...

Cat >> När föräldrar bjuder kan man ju äta nästan vad som helst... :p

NEEEEJ! Är det sant!!!??? *storbölar* :p
Anonym sa…
May the force be with kinarestauranger över vårt Sverige. Må de aldrig dö ut. Kinamat är godare än godast.
rigg sa…
I Sundsvall har det de senaste åren poppat upp "asian wok" ställen överallt med hämtmat, snabbt och hyggligt gott.
Matilda sa…
Linn >> Haha, fast du får ju inte äta de friterade rätterna, och jag undrar om inte de är de godaste... ;)

Rigg >> Ja det har visst blivit rätt populärt med China-box och liknande. Men de är ju också betydligt billigare och "snabbare" än vanliga kinarestauranger
Anonym sa…
Folk har väl tröttnat. Det är, som du säger, sushi och thai numera. Och efter det kommer väl något annat, när det blir för trist och invant. Jag tror på mat från några afrikanska länder. Vilka länder? Ingen aning, men det vore kanske dags för något från Afrika snart? :-)
Matilda sa…
Annika >> Absolut afrikansk mat! Det är mer än couscous! :)