Pepparkakor på tapeten

Italienarna manar till bojkott av svenska pepparkakor. Man kan bli leversjuk nämligen! Tydligen finns det för mycket av ett ämne som heter kumarin som finns i kanel. Det låter onekligen skrämmande! Kanel som är så gott! I en sats pepparkaksdeg har man drygt 1-2 matskedar kanel i (de fabriksgjorda har kanske mer, vad vet jag). Till kanelbullar använder man allt från 1 teskedar till 2 matskedar. Inte särskilt stora mängder, skulle jag vilja påstå. Undrar om de snart vill få oss att sluta äta kanelbullar också?

Efter en snabb NE-sökning på kumarin finner jag ingenting att det finns i kanel, däremot finns det i tonkabönor, lavendelolja och i några gräsarter. Dessutom används det i perfymtillverkning!* Alltså bör man inte heller förtära gräs eller perfym om man vill hålla sin lever intakt...

Fast i dagens pappersupplaga av DN så fanns en mer utförlig text kring det här med pepparkakorna. Tydligen behöver man äta 6-7 hekto pepparkakor om dagen för ens komma upp i den mängden! Dock ingenting om hur många kanelbullar man kan äta...

* Källa: Nationalencyklopedin, 2007-12-21

Kommentarer

Jag brukar inte förtära perfym, däremot mängder med ingefära!
Det är inte farligt för något!
;)
Matilda sa…
Stellapolaris >> Ingefära har jag upptäckt är något man ska ta med måtta, lite för mycket och det smakar ingenting annat än just ingefära... Men om man gillar det så... :)
Hihi...menar färsk....
Man köper en liten rot på Willys o river den, kokar upp lite vatten, lägger i ingefäran med en halv pressad citron och ett par matskedar honung...så låter man det dra en halvtimme...silar...låter det svalna...och dricker!

Vill man så kan man ju "spetsa" det med något...

Än har jag inte dött!
Anonym sa…
Jag blir galen. Pemmparkakar. Pepparkater, Pepparkak

Det är min ny medcin allt göt.'

suck
Matilda sa…
Stellapolaris >> Färsk riven ingefära är ju sushi-tillbehör! ;) Fast det låter ju rätt gått med honung och citron... Kanske man ska ta och testa...

Maria >> Ja jag fortsätter äta mina goda pepparkakor!
Anonym sa…
Vet inte italienarna att man blir snäll var pepparkakor? Eller som Hildegard av Bingen kallade dem på 1100-talet...nervkakor. Därför att de ansågs lugna nervsystemet och motverka upprörda känslor. (källa: apoteket.se)

Undra hur många mor-annasburkar man måste dra i sig för att hålla sig lugn på t.ex. MAXI stormarknad vid denna juletid?

Gillar din blogg. "Så funkar det!" är min absoluta favorit av radioprogram genom alla tider.
Anonym sa…
Undrar om inte jag börjar komma upp i den mängden vid det här laget. Jag älskar pepparkakor:)
Ha en riktigt härlig jul önskar cat som inte orkar logga in.
Jag käkar kanle varenda morgon på min fil med äppelbitar i. Ingefära har jag en aning på min havregrynsgröt. Med äpplen i och så kanel på.
Jag brukar strunta i såna där undersökningar....
Just popping by...waiting for a Christmas-inlägg....
Matilda sa…
John >> Jag har inte upplevt att pepparkakor har en lugnande effekt, snarare tvärt om. Har jag ätit en kommer jag mycket snart vara tvungen att begme mig till skafferiet och ta en till, och en till...
Kul att du gillar bloggen! Så funkar det är ett radioprogram som blir svårt att överträffa!

Cat >> Tur det bara är jul en gång om året då... :p Go jul!

Den tatuerade mammman >> Det gör du klokt i! Man får ju canser av vad som helst idag, imorgon kommer de säga att vi absolut inte får äta äpplen och i övermorgon kommer de säga att pasta är orsaken till hjärtinfarkt...

Stellapolaris >> Men har du inte fått en julhälsning via posten än!? ;)
Jo! det är så vackert...aldrig att jag ger bort det kortet! Det sätter jag upp på väggen!
Hittade det i brevhögen nu!
Tror att jag kanske, möjligen skriver ett inlägg om det?
Matilda sa…
Stellapolaris >> Kul att höra! :D Självfallet får du blogga om det, ifall du vill!