Introduktionens sociala mönster

Som programskygg student har jag varit med om en hel del introduktionslektioner till diverse fristående kurser. Och nästan varje gång utspelar sig en viss ritual. Är man tidig och det redan är någon utanför salen sätter man sig på behörigt avstånd från denne. På sin höjd nickar man, men oftast ingen ytterligare komunikation. Allt fler kommer, hittar sina privata ställen att stå på. En och annan är osäker på ifall det är rätt sal och frågar någon om det här är kursen Blahabla. Så blir det tyst igen.

Så kommer läraren och försöker lätta upp stämningen, släpper in alla i salen. Är det en stor sal kan man nästan slå vad om att folk kommer sätta sig utspritt, med en viss koncentrerad klunga i radernas mittparti. Eventuellt uppstår lite småprat, men ingen längre konversation då lektionen strax drar igång.

Själv avskyr jag denna inledande diskussion. Oftast är jag helt själv bland 20-30-talet främlingar. 20-30 främlingar som jag kommer att "tvingas" lära mig namnet på och konversera med på ett eller annat sätt under de följande fyra månaderna. Alla verkar stela och inte alls som jag, inbillar jag mig själv. Fast redan under lektion två brukar det förändras, och folk visar sig vara mycket trevligare än vad man först inbillat sig...

Kommentarer

Jeppemannen sa…
Lite samma sak som när det pratades om monster under sängen för ett tag sedan, man tror det värsta om främlingar...så är det bara...
Antagligen är det något från barnaben: "Främlingar är farliga", " ta inte emot godis", "hoppa inte in i bilar med folk du inte vet vem de är" och allt annat sådant man fick lära sig tidigt, allt sådant sätter säkert lite spår i resten av livet...
Sick..ett nytt mysterium! Men...Kanske är det så att alla de andra tjugo tänker som du?
;)

Föresten så har jag choop...choop... slängt ut en liten utmaning...hitta den om du kan...

Kramis!
Matilda sa…
Jeppemannen >> Kanske ligger det något i det du säger. Eller så är det bara ett släng av asocilitet (kan man säga så?)

Stellapolaris >> Antagligen tänker alla så! Det är det som gör det hela så fånigt!
Fler utmaningar? Ger ni aldrig upp!? ;)
Anonym sa…
en annan spännande sak är att när någon satt sig på en viss plats första dagen, i klassrummet, i föreläsningssalen, i semainarierummet, runt mötesbordet osv, tenderar de att sen sätta sig där varje gång. på i princip alla kvällskurser och universitetskurser jag gått på har det varit så. ibland har jag satt mig på en ny plats efter ett par gånger, bara för att, och då märks det att folk blir lite oroliga. det är väl också för att det känns tryggt och säkert. man får en fast punkt i en främmande miljö.

ah, ture sventon! länge sen jag läste honom men han hade sitt kontor på drottninggatan. något konditori rosa finns inte längre i stockholm så vitt jag vet, däremot i malmö. men det är ju något helt annat.

här får du ett mysterium av mig! trots att det står stora skyltar i återvinningsstationen om att plast ska var för sig, metall för sig, glödlampor för sig osv, och trots att de olika stora gröna lådor man ska slänga skräpet i också är tydligt uppmärkta så slänger folk glas bland papper, konservburkar bland plast, glödlampor bland metall osv. varför bemöda sig att gå till återvinningen om man ändå inte lägger grejorna i rätt fack. är de blinda, lata eller misstror de systemet och tänker att de inte spelar någon roll, allt slängs ändå på samma soptipp till sist?

trevlig helg!!
Anonym sa…
Lära sig namnet på alla tillfälliga kurskamrater är väl snudd på överkurs, får jag nog säga. Den ambitionen hade nog aldrig jag:)
Tack för ditt krya på dig. Känner mig faktiskt bättre nu.
Hilda sa…
mmm...Det här är så typiskt. Så typiskt att man nästan kan bli full i skratt varenda gång som situationen upprepas. Och varje gång blir man LIKA förvånad att människorna inte alls är vad man trodde de va från början...
Jag är en sån där som verkligen måste anstränga mig för att inte sätta i gång och leda samtal, när jag hamnar i såna där situationer.
En yrkesskada eller bara ett utslag av hög social kompetens....
Jag ska börja min kurs på Lärarhögskolan i Stockholm i morgon, den här gången ska jag verkligen försöka hålla mig tyst och avvakta.
Anonym sa…
Håller med - konstigt hur det alltid är samma sak - ingen pratar med den andra medans jag ( liksom även den tatuerade mamman )har stora bekymmer med att låta bli att prata med de övriga för jag avskyr såna där tystnader och regler och allt annat det nu handlar om och VILL prata men det får man ju inte för då är man UDDA! :)
Patsy Stone sa…
DU är duktig! var digsjälv
Jag tycker om ordet udda...det låter genuint...alltså tycker jag om udda människor...
Matilda sa…
Fredrik >> Tackar för ditt mysteriebidrag! :D
Det där med samma plats är en intressant observation! När du säger det så tycker jag faktiskt att det stämmer utifrån mina erfarenheter också!
Inget café Rosa som säljer temlor i Stockholm!?? :( Var äter man då semlor i huvudstan?

Cat >> OM jag lär mig namnen så glömmer jag bort dem efter kursens slut, vilket alltid är pisamt när man träffar på personerna vid andra tillfällen och börjar prata...

Hilda >> Ja, det är ju så absurt! :) Efter ett tag borde man ju bryta trenden liksom!

Den tatuerade mamman >> Men sådana som du behövs!!! Håll inte inne för mycket!!

Nette >> Jag tror att folk har tagit åt sig för mycket av det där ordstävet "tala är silver men tiga är guld". Bra att NÅGON vågar prata!! (för det vågar inte jag... :p)

Molina >> Och DU är duktig!

Stellapolaris >> "udda" är ett spännande ord! Precis som "normal". För VEM bestämmer vad som är normalt och vad som är udda? Och är "udda" verkligen "udda" för alla?
Anonym sa…
Jag studerar gärna världen med etnologiglasögonen och skriver små minikulturella uppsatser i huvudet så fort jag ser två (eller fler) människor mötas.

Jag känner mig alltid som den som observerar och ibland som deltagande observatör men nästan aldrig som någon som interagerar då det kommer till nya sociala sammanhang...

Hjärntvättad?
Matilda sa…
Maria >> Man blir automatiskt så efter en termins entologistudier! man observerar allt och försöker sätta detta i ett större perspektiv, använda olika köksingångar som man så fint säger... :D
Anonym sa…
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.