Mysteriet med de bortglömda ljusstakarna

Då tutar vi och kör igen! 2008 bjuder på massor av fler mysterium!

Jag tänkte att vi skulle inleda med något som är typiskt för juletider. De här typiska trekantiga ljusstakarna som står i nästan varje fönster. Personligen är jag inte vidare förtjust i dem, men det är inte det som är problemet. År 2007 var ju lite av ett klimat-år, klimatförändringarna var på tapeten och det diskuterade massor med hur vi skulle göra för att vara mer klimatsmarta. Men så fort det blev december och nobelpriset var utdelat så glömde många kvickt som sören det där. Då skulle alla ljusstakar upp, helst i varje fönster! Privatbostad som företag!

Under mellandagarna och nyår så har flera företag valt att ha semesterstängt. Det är ju alltid lite trevligt med ledighet för de anställda som jobbat hårt hela året! Men alltför många företag tycks ha glömt en sak när sista personen gick från jobbet dagen fredageftermiddag innan julafton. Ljusstakarna! Dessa har stått och lyst i 1½ vecka non-stop! Kan ni tänka er hur mycket el som gått åt i onödan!?

I rättvisans namn så handlar det här väl inte bara om företag utan även privatpersoner som låter fönsterprydarna stå tända trots att det är ljust ute! Vill folk verkligen så gärna betala exta pengar till elbolaget efter julen? Eller tror man att elutvinningen inte har något att göra med vår miljö eller vårt klimat? Eller kan det vara så att folk har hållt igen på allting under årets första 11 månader för miljöns/klimatets skull och därmed unnar sig att ha det extra lyxigt under julen med elektrisk mysstämning?

Kommentarer

Anonym sa…
men om man kompenserar genom att dra ner på något annat, då är det väl ok? att ha tänt när man inte är hemma är dock inte ok tycker jag. där drar jag gränsen.

vet du förresten att it-världen genererar lika mycket växthusgaser som flygtrafiken så det är inte särskilt miljövänligt att blogga heller. bland annat är det kylningen av världens alla stora servrar som drar energi. det pratas ju om en miljöskatt på flyget, det borde finnas en för datoranvändning också. blogger ägs av google, och google är ena riktiga miljöbovar, med tanke på alla luftkonditionerade serverlokaler de har för att allt vi skriver här ska kunna sparas.

ack, tillvaron är komplicerad men jag tänker fortsätta blogga i alla fall...
Matilda sa…
Fredrik >> Hu ja, datorer är riktiga energislukare! Och jag borde inte sitta så mycket vid min "lapp" som jag gör... Fast det är svårt att lämna in handskrivna kandidatuppsatser tror jag...

Det är tur att du fortsätter blogga! :D Tillvaron hade blivit något tristarre annars
Jeppemannen sa…
Jag vet att detta kommer låta smått politiskt, men innan de stängde ner Barsebäck, så var vår el relativt miljövänlig...nog om det...

Men ljusstakarna gör på något sätt att det blir jul. Tänk vad tradigt och mörkt det hade varit om det inte hade funnits ljus i nästan varje fönster.

Plus att vi i Sverige har visat sedan länge att vi är väldigt duktiga på att använda el: kommer inte ihåg exakt var iden kom från, antagligen någon gren ur EU, men under en bestämmd timme ett bestämmt datum skulle hela europa stänga ner alla onödiga elslukande apparater, bara för att visa hur mycket el som används i onödan. Det gick väldigt bra i de flesta länderna, kommer inte ihåg exakta siffror, men det var för mig förvånande att det går att få en sån stor skillnad. Sen kommer vi till de få länder där det inte gick så bra för: *host* Sverige *host* Nä, istället så ökades vår förbrukning med ett par procent denna timme... Go Sweden.

Jag vet inte vad allt detta har att göra med ljusta(c)karna, men detta var vad som hittade vägen fram genom pannloben.

Hade faktiskt varit kul att veta om folk just höll sig i skinnet resten av året för att kunna sprida el-ljus med gott samvete nu under julveckorna. Antagligen inte, men en rolig tanke ändå.

Och jag tänker göra som Fredrik; blogga på. Jag säger inte att det är okej att slösa med elen, men jag ser bloggar-världen som ett undantag som bekräftar regeln...eller något ditåt
Anonym sa…
Har nog någon enstaka gång glömt att släcka en sådan där ljusstake när jag har gått hemifrån. De är lätta att glömma av helt enkelt. Men på jobbet glömde jag verkligen inte.
Matilda sa…
Jeppemannen >> Oj vad mycket du skriver! Har du legat i ide hela 2007 för att komma fram och skriva nu!? ;)

Cat >> De drar säkert inte så mycket, en enda ljusstake, så att glömma den då och då är inte så farligt. Men arbetsplatser som har si så där 50 stycken som alla står igång i tre-fyra veckor i rad... tur att du släcker ditt jobbs :)
Jag låste alla jävla byggnader dagen före julafton klockan arton och släckte även alla femhundra fula trekantsljustakar utom en enda.....
;)

Såååå energetisk!
Matilda sa…
Stellapolaris >> Bra jobbat! :)
rigg sa…
Har man eluppvärmning är tydligen glödlamps-el försvarligt, eftersom glödlampan i stort sett har en verkningsgrad på 100% som värmekälla (all tillförd energi blir värme). Men naturligtvis, dumt att inte dra ner på allt man kan dra ner på. Tragiskt att Sverige blev det stora undantaget när vi skulle hålla igen den där timmen, som jeppemannen berättade om.
Matilda sa…
Rigg >> Jag kanske ska köpa mig 50 ljusstakar till min 54 kvadratmeter stora elementbefriade lägenhet. Imorse var här 19,4 grader i ena rummet... Brrrr...
rigg sa…
Va, klagar du över 19,4 grader? Då har du aldrig bott i en gammal dragig 20-talsvilla! ;)
Matilda sa…
Rigg >> Nej men ett hus byggt runt 1910-talet med hål i taket... I mitt rum fanns skorstenen och när de eldade på nedervåningen blev det varmt och skönt i närheten av den. Sen fick någon för sig att installera en braskamin och då blev det inte varmt i mitt rum... :s
Anonym sa…
Huset var byggt 1896. Och installation av braskaminen gjorde att vi fick ner vår kära tös till oss istället. Smart, va!?
Och...till Jeppemannen: Är du FÖR kärnkraft??? Har du någon aning om hur miljöförstörande brytningen av uran är? Och slutförvaringen, och transporterna? Då har jag inte ens börjat diskutera Tjernobyl och sannolikheten för att det ska hända igen. Hur miljövänligt är det? Kanske för dig, men för de som bor vid uranbrytningen? Och Tjernobylborna? Och Sellafieldborna? Och alla generationer efter oss?
Matilda sa…
Anonym >> det är bra att det finns en självutnämd korrekturläsare och faktakollare på den här bloggen! ;)