Rosköpare = mijöbovar?

Det är den dagen igen. Den dagen jag gärna vore utan. Den dagen det säljs blommor som aldrig förr. Blommor fraktade från all världens hörn. Läste en intressant artikel imorse om ekologiska och rättvisemärkta blommor (visserligen kan det ifrågasättas om den överhuvudtaget hade skrivits om det inte var en svensk inblandad). Det jag fastnade på var en liten faktaruta (här i i högerspalten under "Guide rosor") där det står att de flesta rosorna går först via de nederländska blomauktionerna innan de hamnar i Sverige. Dessa auktioner hade jag förvisso hört talas om tidigare, jag visste att de styrde priserna på de växter vi planerar i krukor på fönsterbrädan eller snittar för att sätta i vas. Men jag hade inte reflekterat något mer över det. Här i faktarutan står det svart på vitt:

En del av Ecuadors rosor flygs till Holland bara för att köpas upp av
latinamerikanska företag och resa tillbaka över Atlanten.

Blommor flygs alltså till Europa från andra delar av världen för att få en prislapp genom auktionering. Sedan flygs de hem igen för att säljas! Egentligen borde jag inte vara förvånad, men det här är ju skrämmande! Jag vågar inte ens tänka på kostnaden att flyga rosor runt jorden några varv, än mindre på utsläppen. Jag leker något med tanken att om just denna lilla paragraf hade fått vara underlag till tidningens förstasides rubrik just idag, just på den här dagen, hur många hade med gott samvete gott ut och köpt högar med rosor idag? Eller, jag vänder på frågan: hur många hade inte gått ut och köpt rosor idag som annars hade gjort det? Min pessimistiska tro på mänskligheten säger mig att antagligen hade inte många brytt sig.

Det är kärlekens dag idag. Vad har du gjort för att visa kärlek till vår jord?

Kommentarer

Anonym sa…
Jag blir helt mållös när jag läser det om rosorna. Det är så vansinnigt att det är svårt att greppa.
Jag var vänlig igår, det fick räcka:)
Anonym sa…
Jag blir också mållös - hade ärligt talat inte den minsta aning om att det går till på det där viset - det är ju inte klokt! :(
mossfolk sa…
Jag skickade ett par sms, men tycker egentligen att det är sorgligt om det behövs en speciell dag för att visa kärlek, omtanke och uppskattning.

Blommor skulle nog många köpa även om de visste, men en hel del skulle säkert avstå också. Jag hade ingen aning om att det gick till så där. Helt vansinnigt!
Matilda sa…
Cat >> Så vansinnigt men än då så fullkomligt logiskt för denna värld... Vänlighet räcker mycket längre än en ros!

Nette >> Nej det är verkligen inte klokt! Frågan är bara hur man ska göra för att förändra det...

Mossfolk >> Tycker också att det är väldigt sorgligt att det bara är en särskild dag för att visa kärlek, det ska man ju göra varje dag! :)
Ja vissa hade nog avstått, och det är de små stegen som leder till förändringar!
Hilda sa…
Det är helt sannslöst. Jag blir helt stum!!!
Matilda sa…
Hilda >> Ja man blir lätt mållös! Det bästa hade ju varit om auktionerna hade kunnat ske på internet FÖRE blommorna fraktades hit och dit... Lite som Börsen, fast handel med blommor istället för pengar