Klassiska komikerpar

Många har säkerligen uppmärksammat/bloggat om det tidigare, kanske känns det här lite som "old news" men jag väljer ändå att ägna lite tid åt detta mysterium.

Kanske har ni lagt märke till att många framgångsika komiker jobbar i par om två (sen när kan par vara tre?).
  • Hasse och Tage
  • Helan och Halvan
  • Magnus och Brasse
  • Anders och Måns
  • Hipp Hipp
  • Filip och Fredrik (eller vad de nu heter, jag förvirrar alltid vilka som jobbar ihop och vilka som är syskon och vilka som gör film etc)
  • Stefan och Krister
  • Stig Helmer och Ole

Och i större grupperingar:

  • Monty Python
  • Hej Domstol
  • Bröderna Marx
  • Killinggänget
  • Varanteatern

Osv osv.


Inte många kvinnor där inte. Undantagen är väl Reuter och Skoog samt Mia och Klara (och på det internationella planet: French and Saunders). Kanske kan ni komma på fler, kanske inte. Man skulle kunna dra slutsatsen att kvinnor inte är lika roliga som män eller att kvinnor inte får ta samma plats på humorestraden. Vilket som så tycker jag mig skönja en förändring som går mot att män och kvinnor jobbar ihop och är lika roliga. Visst R.E.A. och Parlamentet består av båda könen, men ärligt, männen får ändå ta mest plats (omedvetet eller medvetet?).


Jag vill ur skuggan av detta trista fenomen föra fram radioprogrammet Pang Prego som består av två killar och två tjejer och alla tar lika stor plats och ingen ska vara roligare än någon annan. Jag kan varmt rekomendera det (smått tramsiga men) alltid glada programmet som går söndagar och måndagar i P3. Och som apertizers som kan lätta upp söndagsstämningen så presenterar jag två Dagens Tips (förvisso med en av grabbarna...):







Ser ni hans härliga minspel efteråt?

Kommentarer

karro sa…
Pang prego är ju hur sköna som helst!
Matilda sa…
Karro >> Ja visst är de! :D
Anonym sa…
Förvisso är du kortare än jag, men har du räknat in det faktum att gardinstången i princip faller i bitar när man försöker lyfta upp/ner den. Och det känns inte så trevligt när det är flera stora glasrutor inblandat. Jag vill bestämt hävda att jag bör få lite dispens för att julgardinerna sitter kvar. Men som sagt, polka-dot-gardinen är snart på plats. Så det så ;)
Anonym sa…
Och by the way, Pang Prego är mycket roligt!
Anonym sa…
Tack för tipset. Får se om jag tar mig tid att ratta in stationen i fråga någon söndag.
Hilda sa…
Detta program har jag missat. Tyvärr får kvinnor nästan alltid ta mycket mindre plats än männen.....där är jag nog lite yrkesskadad då vi jobbar med jämställhet...ska ratta in radion!
Den absolut bästa komikergruppen genom tiderna är KLUNGAN. Eller som de heter på radion: MAMMAS NYA KILLE.
Superduper roligt i P3
pangtego tycker jag är superduper dåligt, jag klarar inte skånska.
Roll on var roligt, de är roliga på tv också
AnnCharlott sa…
Patsy och Edina i Absolutely fabolous är två hysteriskt roliga damer. Det är ju den senare halvan av French och Saunders som ligger bakom rollfigurerna.
Matilda sa…
Linn >> Hey, jag erkände faktiskt att jag har min julgardin kvar jag med (utan tomtar).

Cat >> Varsego :)

Hilda >> Ratta på!

Den tatuerade mamman >> Här måste jag dock ha en annan åsikt än dig. Jag förstår nämligen inte det roliga i Mammas nya kille. Men numera är det bara en person i Pang Prego med en uttalad skånsk dialekt (antar att du inte diggar Måns i Anders och Måns då...)

AnnCharlott >> Jag har för mig att det är French och Saunders som står för manuset till Absolutly Fabulous, vilket för övrigt är ett roligt program :)
Patsy Stone sa…
Det finns betydligt fler kvinnor som är komiker, det beror bara på vem man sätter upp på listan! Om du inte enbart utgår från komikerpar så finns det Babben, Lena Frisk, Yvonne Skattberg, Anna-Lena Brundin, Zeid Andersson, Ann Westin mfl. Det hela beror på hur man vinklar det. Ofta är det män som får stå i centrum och det är mest män som visas upp i media, men det finns kvinnliga komiker där ute och det är onödigt att förminska dem!
Matilda sa…
Molina >> Javisst finns det kvinnliga komiker, men de du nämner är främst stand-up komiker och därmed inte alls sagt samma som får ta plats i radio och tv. Och det är det jag ville syfta på, att kvinnorna får mindre plats i media. Ber man allmänheten att lista kvinnliga respektive manliga komiker kommer den senare listan bli längre, tyvärr, och det vill jag gärna se en förändring på.