Morgonbetraktelser

4.30 Jag är redan smått vaken och förvånas därför icke nämnvärt av ljudsignalen som sipprar ut från mobiltelefonen. Först sakta, sen fortare och fortare för att sömnen ska springa iväg och att vakenheten panikslaget ska slå av alarmet innan hela hyreshuset har hunnit vakna. Det är mörkt ute. Endast en enstaka bil kör förbi macken jag ser från fönstert. Fönsterna på andra sidan gatan är mörka, ingen annan har vaknat. Tidningen har inte anlänt än. Är det så här ensamt och tyst tidningsbäraren har det?

5.00 Halva frukosten är förtärd när Dagens Nyheter (kan det verkligen kallas för nyheter när allt som står skrivet redan har hänt, och är dåheter?) slinker ner genom brevinkastet. Det måste vara ett annat tidningsbud än den tappre person som var uppe tidigt i ottan för två år sedan. Eller så har tekniken äntligen infunnit sig i hur den ljudliga tidningsdunsen mot golvet motverkas.

5.35 Hissen står kvar på min våning, den översta, där morgonaviskuriren lämnat den. Ingen annan i huset har alltså begivit sig ut, åtminstone inte någon som använder sig utav hiss. Börjar alla andra arbeta på civiliserade tider?

5.40 Jag trampar snabbt iväg på min cykel. Fåglarna kvittrar redan och kaninerna har ännu inte gått och lagt sig. Det är nästan vindstilla och det går fort att trampa. De få bilar som cirkulerar i stan är mestadels de med företagsnamn deklarerade på plåten.

5.55 Jag når arbetsplatsen och nattskiftet strömmar ut ur byggnaden. De gäspar något men verkar förvånandsvärt mer pigga än vi som nu morgontrötta tar oss in med passerkort i handen.

6.00 Finns det en odrägligare tid att börja arbeta på?

Kommentarer

Anonym sa…
Det enda positiva jag kan se med att börja så tidigt är att man får uppleva en stillhet som man aldrig annars får, den e lite magisk. Stillheten man oxå kan uppleva när man är på väg hem, en sommarmorgon efter en rolig krogkväll ;).

Jag började så sent som 6.30 när jag började som tidigast på ett jobb, och jag var väldigt sällan glad före tolv, och tolv var jag redo för bingen fastän jag hade minst två timmar kvar på passet.
somliga vänjer sig, inte jag...
kram och ha det gott/
Sarisen
Anonym sa…
Jag glömmer aldrig de hemska åren av mitt liv, då jag jobbade två-skift i industrin. Tidiga skiftet började 06.18 och jag var alltid spyfärdig av trötthet.
Skiftarbetet var dödens och jag blev helt knäckt av det.
Hoppas att du inte jobbar skift och att du vänjer dig vid att gå upp mitt i natten. Eller ännu bättre, hoppas att det är högst tillfälligt.
Anonym sa…
Huuu, det är nasty att behöva gå upp sådär tidigt. Jag lider med dig, och lovar att försöka sluta gnälla över att jag börjar åtta ;)
(Är ohyggligt morgontrött nu för tiden)
Anonym sa…
Nä usch och fy och blä!
Men du kanske slutar tidigt istället då? Och får en trelig lön... det skulle jag vilja ha. Jag får bara otrevligt fjuttiga csn - vilket jag sedan, ännu värre, måste betala tillbaka! Grymma värld...
Åh, jag som tyckte jag började tidigt när jag började jobba kl 8. OB-tillägg borde gälla tidiga morgnar också! ;P
Hilda sa…
usch jag håller med. Det är aldrig så synd om mig som det är när jag måste börja kl 6. Däremot är det lyx at gå hem kl 14. ;)
Matilda sa…
Sarisen >> Stillheten är verkligen magisk i en stad som annars är igång från kl 7-24!

Cat >> Jag jobbar tack och lov inte skift! I somras började jag halv sju 2-3 dagar i veckan och då var det lite av ett skift-jobb. Man kommer in i det, men när det bara är en gång då och då är det rätt så jobbigt...

Linn >> Åtta är lyxigt! Fast helst hade jag velat börja jobba 9.30 till kanske 16.00, det hade varit en lagom arbetsdag.

k >> I know... Csn är inget roligt. Jag har jobbat bredvid studierna hela tiden och därför inte behövt ta så mycket lån, men någon dag ska det ju betalas tillbaka...

Sunbreakthrough >> Definitivt! Ob-tillägg för alla som börjar innan 8.00!

Hilda >> Börjar lärare så tidigt!!?? (men givetvis är det synd om dig!)