På ämnet om damhattar

... eller hattar överhuvudtaget.

Det finns en hatt affär i närheten där jag bor. De säljer sådana traditionella hattar, damhattar och herrhattar som man förknippar med trettiotalsfilmer med Greta Garbo eller drottninghattar. Målgruppen är nog uteslutande pensionärer och frågan är om den affären ens kan gå runt ekonomiskt (om nu inte pensionärer har en årsförbrukning av 10 hattar om året, ungefär som dagens tonåringar har med jeans).

Jag har varit inne i affären en gång. Jag kanske var si så där 8 år. Med andra ord, det här var år och evigheter sedan. Jag skulle ha en mössa eftersom jag var ett kroniskt öronbarn och kunde inte gå ut utan mössa över öronen utan att riskera öroninflammation. Jag hittade en svampliknande mössa som jag älskade. Idag kan jag inte riktigt se charmen i den, den var helt enkelt gräslig. Idag hade jag inte heller gått in i den affären för att köpa mig en huvudbonad.

Och när vi ändå är inne och diskuterar på ämnet hattar, är det inte lustigt att det nästan uteslutande är äldre pensionärer (de som går i lång kappa när det är 20 plusgrader ute och permanentar håret samt lägger lila slingor i det) som bär hattar. Ja, förrutom då de kungliga. Kungafamiljer och presidentfruar är också väldigt duktiga på att ha hatt. Fast då en helt annan sorts hatt. Märkliga hattar. Hattar som sitter på sned på halva huvudet. Ni får säkert en bra bild i huvudet utan min hjälp.

Är det inte lustigt? Jag tycker det, jag tycker det är så lustigt att det nästan blir komiskt!

Kommentarer

Anonym sa…
Den bild jag får i huvudet är mig själv i hatt. Något fulare får man nog leta efter.
Har aldrig träffat på någon som passar så dåligt i hatt, som jag gör.
Jag kan inte ens ha keps utan att det ser vedervärdigt ut.

Det finns många affärer med udda varor, som man undrar över hur de kan överleva. Går man förbi ser man aldrig några kunder där inne.
Anonym sa…
det är så elegant med hatt. tyvärr klär jag inte heller i det..hattar är så praktiskt om man inte orkar göra någonting med håret. men blåser rätt lätt av. blåste det mindre förr då i princip alla bar hatt eller hänger det enbart på modet?
Matilda sa…
Cat >> Jag gillar att ha keps, men jag klär nog inte något vidare i det... Men någon hatt på mitt huvud tror jag inte att det blir..

m. >> Snygga hattar är eleganta, men fågelbon begriper jag mig inte på ;)Och inte heller begriper jag det där med att de sitter kvar på huvudet OCH att håret ligger så perfekt trots att det är storm ute...
Anonym sa…
Jag både gillar och klär i hatt. Tyvärr är jag lite för feg för att våga ha annat än mössa på vintern. Skulle gärna se en återgång till tiden då hatt var lika självklart som att ha skor på sig utomhus...
Anonym sa…
ha, det verkar som du är ganska glad i hatten!

trevlig helg!
Åh, tänk sen när en annan generation blir äldre, och alla tanter och gubbar kommer gå runt med truckerkeps...eller ja, keps överhuvudtaget ;)
Matilda sa…
Karin >> Hatt kan vara riktigt stiligt. Dock tycker jag att det verkar lite för kallt att ha på vintern, de täcker ju sällan öronen...

Fredrik >> haha, nu var du allt fyndig!

Sunbreakthrough >> ja usch ja! vad den generationen kommer att ses som märklig! :D
Anonym sa…
hahaha får mig att tänka på Hellzephyrs gamla hit "Varför sitter gamla käringar med hatten på"
Har du hört den?
underbar text ;)
"Är dom rädda för kyla? Har dom taskig peruk?
Hur ska man förklara plaggets flitiga bruk?
Är alla tanterna flintis eller är dom för grå?
Varför sitter gamla käringar med hatten på?"
Unknown sa…
Jag är 60+. Hatten skulle vara på plats i kyrkan. Mannen skulle vara utan där. Men som det är i dag spelar det inte någon roll. Men har själv lite svårt när man är ikyrkan o de har keps.Lisbeth