Ett litet steg framåt

Telefonkatalogerna har kommit för i år. Överraskande nog har Enrio valt att skippa att skicka ut privatpersons-delen och endast satsat på Gula sidorna. Blogg-kampanjen för några månader sedan som uppmanade folk att avbeställa sin telefonkatalog verkar ha fått gehör!För de som verkligen vill ha telefonnumrena till hela sin stad går det givetvis att beställa sin katalog. MEN! Det är bäst att göra det i god tid, för enligt talongen så gäller erbjudandet om en gratis katalog endast så länge lagret räcker. Dvs, de har redan tryckt upp en himla massa kataloger och hoppas på att folk vill ha dem ändå.

Jag vill inte ha en. Och jag tror att det blir lättare för folk att välja bort den nu när den inte automatiskt ligger nere vid ingången eller i brevlådan. Nu måste man ju slösa energi på att fylla i en talong!

Jag undrar hur många träd vi har besparat vår jord genom att inte få telefonkatalogen hemskickad. Fast i slutändan kanske det inte gör någon skillnad. Så länge det fortsätts att importeras kött från Brasilien, där man skövlar regnskog* för att kunna täcka behovet av kött på västerlänska restauranger och hushåll så känns en telefonkatalog hit eller dit ganska fjuttigt. Dock är ett steg ändå ett steg framåt!

*Mer eller mindre lagligt sker detta. Det går under parollen att det är folkets skog och att västvärlden inte ska komma med sina pekpinnar och berätta vad de ska få göra med sin skog eller ej. Vilket i sig är ganska logiskt, samtidigt som nu när "vi" har förstört vår egen miljö har "vi" blivit insatta i dess konsekvenser. Dessa erfarenheter och alternativa lösningar till miljöproblemen skulle dock kunna hjälpa andra länder från att begå samma misstag. Men, så länge brasilianskt kött (eller var ifrån det nu än kommer ifrån) och dess låga priser är eftertraktade på marknaden i de länder som slår med pekpinnen mot regnskogsskövling så kommer ingenting hända.

Kommentarer

Anonym sa…
Sedan mer än 12 år tillbaka gör jag en miljöinsats genom att inte äta rött kött överhuvudtaget.
Känns bra att ha fått ännu ett argument inför oförstående medmänniskor.
AnnCharlott sa…
Det blir lätt skevt när rika i-världen talar om hur de tycker att utvecklingsländerna ska bete sig ur miljöhänseende. Samtidigt är det bedrövligt med skövlingen av regnskogen. Det kanske är ett av de största hoten mot vår värld.
e sa…
Men varför måste man fylla i en talong. Det blir ju ännu mer papper. Om man nu nödvändigtivs vill ha katalogen kan man väl fylla i på nätet. Men antagligen så är det väl så att man inte har tillgång till internet om man vill ha katalogen. Det måste vara enda skälet till att vilja ha den.
Matilda sa…
Cat >> Enligt min åsikt äter vi människor alldeles för mycket kött. Själv äter jag inte särskilt mycket köttprodukter, och när jag äter det vill jag ha svenskt, dvs närproducerad och inte något som fått flyga halva jorden runt.

Anncharlott >> Precis, största hotet mot mänskligheten är ju människan själv...

E >> Håller med dig, har man internet klarar man sig bra utan en katalog. Dock finner jag delar av gula sidorna väldigt användbara, exempelvis när det gäller telefonnummer till sjukvården, att hitta rätt sida på internet med rätt information i det fallet är en omöjlighet!