Måndagsfunderingar

Tänk om matematiska under så som Pi/Gyllene snittet, Pythagoras sats och andra gradsekvationer egentligen inte stämmer. Att det bara handlar om ungefärliga uppgifter eller felberäkningar. Då hade hela matematikens grunder rasat samman och allt man lärde sig på matematiklektionerna (och som idag är glömt) var egentligen bluff och båg. Det förefaller så otroligt att Pi skulle vara lösningen till så många matematiska ekvationer, det verkar något för enkelt...

Kommentarer

Anonym sa…
Vad skönt att det är fler än jag som ifrågasätter matematiken! Snopet om det visar sig att pi egentligen är 3,15. Då kan vi sitta där med skägget i brevlådan...
Anonym sa…
men det är ju själva tjusningen i matematiken! den lever sitt eget liv och är helt opåverkad av vad vi gör, tror och tycker. den har alltid rätt och vet mer än vi gör själva. man kan beräkna när och var något ska hända, som ett naturfenomen eller så, långt i förväg, och man kan också räkna ut hur universum fungerar och uppkom, och om svaret inte stämmer med vår verklighetsuppfattning får vi ändra på verkligheten, inte på matematiken. man har många gånger gjort nya upptäckter som bevisat att matematiken hade rätt och vi fel, och man kommer göra det igen.

jag är en sucker för sånt. borde egentligen blivit fysiker om jag haft den rätta intelligensen, och forskat om antimateria.
Det finns folk som ser matte i allt, jag har sett dem på tv. :)
Själv var jag tvungen att fråga min lärare på högskolan: " Hur vet man att den första teoretikern/vetenskapsmannen hade rätt?"
När man ska skriva en C uppsats så ska man hänvisa till en teori.
Läraren hade inget bra svar på den frågan.
Alla utgår att de gamla gubbarna har rätt.
Anonym sa…
Om det skulle visa sig att det är fel på matten, så stämmer inte min bokföring *hjälp*
Det hade blivit kaos, om inte annat i min hjärna...
Jag väljer att som fredrik luta mig tillbaka och njuta av matematikens mystiska exakthet ;)

I Isac Aasimovs "Stiftelsetrilogin"(som är bra sience fiction) har en snubbe förutsett framtiden med hjälp att matematiska formler minsann... Ett litet boktips till er alla i sommarhettan, även för er som i vanligafall inte gillar sience fiction, skulle jag vilja tillägga!
Kram/ Sarisen
Matilda sa…
Tomas >> haha, det hade vi verkligen!

Fredrik >> nja, matematiken är påhittad, konstruerad och styrd av människan. Matematikerna har kontrollen över den och bestämmer vad som är rätt och fel. Och är det något som egentligen inte stämmer så är jag säker på att de tvingar matematiken att stämma. Vi har säkerligen blivit duperade fler än en och två gånger...

men det är ju aldrig försent att ändra bana! :)

Den tatuerade mamman >> Är det inte dags snart att utgå från att de gamla gubbarna INTE har rätt, då kanske man gör fantastiska upptäckter!!

Sarisen >> Tackar för boktipset! :) Plus och minus (som en bokföring oftast baseras på) verkar ju ganska tillförlitliga. hoppas jag i alla fall...
AnnCharlott sa…
Jag kan se en tjusning i matematiken, samtidigt som det är något så frustrerande över det hela (eftersom jag inte riktigt förstår). Men någonstans någongång är det väl ändå vi människor som bestämt en formel för hur vi ska mäta vår verklighet. Tänk om vi hade bestämt annorlunda från början då hade ju inga av dagens formler stämt. Tänk om 0 inte hade legat på 0 utan på -13 ...
Matilda sa…
Anncharlott >> Det finns ju olika sätt att mäta temperatur, Farenheit, celcius och kelvin (eller vad det nu heter), och där ligger vårt "noll" på olika ställen... "Noll" finns dessutom inte, så varför envisas vi med att räkna med det?
Anonym sa…
ja, själv har jag länge misstänkt att 7 + 3 egentligen är 11, men det är ju bara jag.
fast att säga att matematiken är påhittad, styrd och kontrollerad känns lite bakvänt. visserligen har människan bestämt vad saker och ting heter (som "ett", "geometri" och "sats") men att 14 dividerat med 2 är 7 är inget vi kan styra över. vi kan kalla "7" för "467 569" och då blir 14 dividerat med 2 467 569, men det fysiska antalet är ändå det samma, och 467 569 multiplicerat med 2 blir fortfarande 14.(vi kan även kalla "7" för "sushi" och då blir 14 dividerat med 2 sushi). på samma sätt kan jag inte styra över om en vanlig fotboll jag kastar från 14:e våningen ska falla till marken eller sväva fritt i luften. jag kan döpa om uttrycket "falla till marken" till "sväva fritt i luften" om jag så önskar, men det påverkar ju inte bollens rörelsemönster.
Matilda sa…
Fredrik >> ja ja ja... I got it!! ;) Men jag tycker ändå det är mystiskt. :)
Anonym sa…
mystiskt är det förvisso. talmystik är ju tom ett ord, fast det är förstås något helt annat än matematik (för övrigt är talmystik något som den burmesiska diktaturen förlitar sig på.)