Mysteriespaning i Stockholm

Som tidigare nämnt var jag i Stockholm förra veckan. Något "bad timing" med tanke på att det var toppmöte, marathon, stora konsterter och att Gröna Lund var stängt den enda dagen jag hade möjlighet att gå dit. Men jag hade rätt trevligt ändå. Och som turist i sin egen huvudstad fann jag en del lustigheter. Och snäll som jag är delar jag så gärna med dessa till er andra, såväl till Stockholmare som till landsortsbor.

Mysterium 1:
Det kanske syns lite otydligt på bilden men på detta tak har någon monterat upp två stora skyltar. Till höger står det "varje morgon Dagens Nyheter" och till vänster står det märkligt nog "på kvällen Expressen". Det måste ha varit väldigt länge sedan denne någon satte upp dessa skyltar och samme någon har antagligen glömt bort dessa. För det måste ju ha varit minst ett decennium sedan kvällstidningarna faktiskt kom ut på kvällen! Idag är de ute redan klockan 9.00, ett klockslag som enligt min mening fortfarande tillhör dagens tidiga morgontimmar. Att det i folkmun fortfarande kallas för kvällstidningar är verkligen en gåta. Fast å andra sidan, i min stad finns det en affär som bytt namn säkert 3 gånger de senaste tjugo åren, men ändå kallar ALLA det fortfarande för vad det hette då, för tjugo år sedan, och alla vet vad vilket ställe man menar.

Mysterium 2:


Utanför regalskeppet Wasas boning.


Ytterligare en skylt som är obegriplig. Något ska inte sandas. Frågan är vad. Pinnen? Eller gräset? Eller grusgångarna? (Lägger Stockholmarna sand på grus på vintern?)


P.S. Jag fick lite fnatt innan idag och har därför uppdaterat på Flitigt och Finurligt.

Kommentarer

Anonym sa…
Oj, hur kommer det sig att du vet så mycket om London?
Njae jag vet faktiskt inte vilket flygbolag vi ska åka med, men vi behöver inte tänka på det där me väskor. ska bara vara där en vecka kanske :)
Anonym sa…
Har också undrat över sådana där sandas ej skyltar. Har sett sådana på andra grusgångar också. Verkligen mystiskt:)
Anonym sa…
Okej, tack så mycket för tipsen! ska komma ihåg det när det är tid för att åka :)
Matilda sa…
m. Sandell >> Delar så gärna med mig med mina erfarenheter :)

Cat >> Så det finns en allmän sandningstradition i Sverige av grusgångar. Detta var verkligen mystiskt!
Anonym sa…
Amäh! Grusgång täcks av snö. Snö = halt. Halka botas av sand. Grusgång + snö + sand = fullt begripligt. ;)

(Ja, jag är en parkarbetar-nörd...)
AnnCharlott sa…
Likt "sandas ej" finns det även en annan skylt som är ganska kul så här på sommaren. På vissa ställen vid en del strandkanter kan man se skyltar med den (på sommaren) självklara lydelsen "varning svag is".
Åh, det måste varit JÄTTElängesen det där med kvällstidningarna ändrades va? Jag kommer ihåg att jag tyckte det var konstigt redan när jag var liten, att det hette Kvällsposten fastän den inte alls kom på kvällen :S
Matilda sa…
Linn >> Jaha, men om det nu är så, varför ska de inte sanda grusgångarna?

Anncharlott >> En annan sak värd att notera att dessa skyltar allt sällan får göra anspråk för det de säger, för numera blir det inte dessa vargavintrar där haven fryser till is och snön ligger från december till mars.

Sunbreakthrough >> ja det måste ha varit jättelänge sedan, men namnet lever kvar!
Anonym sa…
Det är en varningsskylt.