Relationen med en bok

Ibland tycker jag det är väldigt svårt att lägga ifrån sig en bra bok när jag läst klart sista sidan i den. Jag vill att den ska fortsätta även om slutet är logiskt. Jag vill veta vad som händer med (de fiktiva men ändå levande) huvudpersonerna. Det har hänt att jag i fantasin funderat vidare på en fortsättning och tänkt att just det jag gör måste vara det författaren velat jag skulle göra. Författaren har lyckats skapa en relation mellan läsare och karaktärerna, en sorts vänskap (eller avsky för den delen).

Senast härrom dagen berörde en bok mig starkt. En himmel för Elliott av Katarina Danielsson var så vackert och bra skriven och samtidigt så sorglig att jag nästan satt med tårar i ögonen på bussen. Jag ville inte att sidorna skulle ta slut, jag ville läsa mer av hennes ord. Samtidigt hoppas jag inte att det kommer (eller rent av finns) en fortsättning, uppföljare har oftast svårt att leva upp till den första boken.

Jag passar på att presentera några av mina andra favoritböcker, kanske inspirerar det till någons sommarläsning.
¤ The historian (Historikern) - Elizabeth Kostova
¤ Labyrinth (Labyrinten) - Kate Mosse
¤ Naiv. Super. - Erlend Loe

Kommentarer

e sa…
The historian har jag hört fler tipsa om, jag kanske borde slå till på att läsa den. Naiv Super är helt underbar!
Förstår vad du menar med att vilja gråta o då tänker jag endast...men gråååt då!
Å andra sidan har jag aldrig tid att läsa böcker numer, men det tänker jag ta igen när jag är pensionär om några hundra år o då har jag lagt till de böcker du rekommenderade...min lista börjar fylla hälften av ett kollegieblock!
Men å tredje sidan så har jag läst sååå många böcker sen jag var en liten minishe att en paus på några år nog inte gör något...
Men å fjärde sidan så behöver jag ju veeet vad människor pratar om?

Det var en gåta att fnurra på...
Hilda sa…
Tack för tipsen! :)
Anonym sa…
The Historian läste jag i våras. Helt klart ett bra boktips. Framförallt är den bra för den handlar om Draculalegenden, och den berättar den på ett behagligt sätt. Hade dock förväntat mig ett ännu mer "twistat" slut...
Åh, vad kul med boktips. De böckerna ska jag kolla upp nu i sommar när jag äntligen har tid att läsa lite :)
Anonym sa…
Historikern är bra:)
Matilda sa…
E >> Det tycker jag du ska göra :)

Stella >> Läs när du vill, orkar och har tid :) Om det så är när du är pensionär eller du har sommarledigt...

Hilda >> Så lite så

Adam >> Instämmer, slutet var inte så spännande direkt

Sunbreakthrough >> Visst är det skönt att kunna läsa annat än kurslitteratur!

Cat >> :D
AnnCharlott sa…
Om en bok är riktigt bra varken kan eller vill jag lägga den ifrån mig. Jag ser till att hitta lässtunder hela tiden. Samtidigt vill jag inte att den ska ta slut. Detta är som alla förstår en ekvation som inte går ihop.
Matilda sa…
Anncharlott >> Tyvärr går den inte ihop nej... Och det är liiiite synd
karro sa…
jag älskar när jag får fatt i en bok jag inte kan slita mig från! ska definitivt kolla upp "en himmel för elliot"! tack för tipset!
Anonym sa…
jag har läst två erlend loe senaste tiden, blåst och naiv. super. blåst var ok, naiv. super. var ljuvlig. bra på det viset att jag hetsläste, inte kunde lägga den ifrån mig. men sen finns det böcker som jag läser väldigt långsamt för de är så bra att jag dels vill läsa varje ord så omsorgsfullt det går och dels vill jag att de ska räcka så länge som möjligt. de är de bästa böckerna!

bara en vecka kvar till semestern nu...
Anonym sa…
Har en liknande "skräck". Läser och läser men när det är cirka 50 sidor kvar så kommer jag på undanflykter för att inte avsluta oken just för att jag fäst mig så mycket vid den och vill ha boken "kvar".

Tacka vet jag deckarserier med en huvudperson som återkommer känns det som!
Matilda sa…
Karro >> Ja gör det! :)

Fredrik >> "Blåst" tror jag inte att jag har läst. Men det är ju så oftast att när en författare skriver en riktigt bra bok så är det svårt att väga upp till den, alla böcker före och efter är liksom "bara" medelmoåttiga jämfört med den.

Maria >> Man både vill och inte vill veta slutet... :)
Anonym sa…
ah, nu såg jag ju att du listade tidigare nämnda bok:) det är en av mina favoriter med, vet inte hur många gånger jag har läst den. ofta efter att jag läst en riktigt dålig bok och behöver bli på bättre humör..
en himmel för eliott minns jag som oändligt sorglig.