Vi lever på övertid

Det är ingen nyhet. 20% av jordens befolkning lever på 80% av jordens resurser. Inte konstigt att vi redan Earth Overshoot Day redan har kommit och gått för i år. Det är skrämmande tycker jag, att vi redan har levt över resurserna tre månader i förskott. Jorden orkar inte med mer och ändå ska vi leva som om vi vore kungar och drottningar hela högen. Ja förrutom de stackarna som bor i u-länderna som får leva i misär på grund av vår livsstil. Istället för att återanvända köper vi nytt och skeppar det begagnade till u-länderna.

Även om jag inte är en storkonsument känner jag mig skyldig. Jag flyger utomlands på tok för mycket. Jag handlar för mycket böcker och pysselsaker. Jag överdoserar säkert diskmedel (även om jag köper miljömärkt) och tycker om att äta ananas som skeppats hit från sydligare breddgrader. Och även om jag helst av allt vill handla allt ekologiskt och rättvisemärkt så tillåter inte min studentbudget mig att rädda världen. Jag är en miljöbov. Punkt.

Och kommer de här 20% som dominerar världen att sluta konsumera för resten av året? Nej, knappast. Nu börjar upptakten till jul och då konsumerar vi som aldrig förr. Den 23 december är det ingen som kommer ihåg att vi redan levt över våra tillgångar för i år.

Dagens i-landsproblem måste således vara att bo i ett i-land.


Ps. För att se lite av mitt resursslöseri så har jag lagt upp lite nytt pyssel här...

Kommentarer

Anonym sa…
Förra julen gav jag bort tio st träd runt Victoriasjön i Afrika. Den här julen funderar jag på göra något liknande.
Jag shoppade med andra ord väldigt få saker till julklappar och känner att jag genom min minskade konsumtion gjorde en minimal insats.
Anonym sa…
håller absolut med om att världen på många sätt är en sjuk plats fast om du (och alla andra) inte längre köper ananas kanske han som lever på att odla dem svälter ihjäl för du drev honom i personlig konkurs. en icke oansenlig skuld till u-ländernas misär är därtill de genomkorrumperade och diktatoriska regeringarna i så många afrikanska och asiatiska länder. de bör ha dåligt samvete, inte du! är nämligen ganska säker på att du inte lever som en drottning, trots att du förtjänar det...
karro sa…
usch, tyvärr är man ju alldeles för dålig och glömmer lätt bort resurs- och miljöproblemen. försöker köpa ekologiskt o köra bensinsnålt. men huvudsaken är att man försöker med det lilla man gör
Anonym sa…
Jag tror ärligt att vi (vi som i de 20% som lever loppan) aldrig kommer fatta att vi är de största bovarna. Vi kommer leva vidare i samma anda sånär som på att vi köper en ekologisk mjölk ibland. Sen när det skiter sig på riktigt, då kommer vi skylla ifrån oss. Skylla på vem som helst eller vad som helst, för hur det är än kan det väl aldrig vara vårt fel!? Det måste vara kornas fisar eller afrikanernas fräckhet att laga mat över öppen eld... Ja, vi har visst redan börjat.
Jo, det handlar mycket om att ha saker vi egentligen inte behöver...men tror är viktiga för vårt välbefinnande...
Det är bra att du tar upp det för även om du inte kan förändra världen (även om du gärna skulle vilja det, o vem fan vill inte deeet?) så har du ändå gett oss en liten tankeställare!
mossfolk sa…
Jag tror tyvärr att det måste drabba oss var och en riktigt ordentligt för att det ska hända något.
Sedan tror jag att många saker görs med missriktad välmening. Som källsortering t.ex. Folk i villaområdet är jätteduktiga (inte många men de finns), sätter sig sedan i bilen och kör enkom för att lämna sina sopor i rätt conteiner vid återvinningsstationen. Undrar just vad som skadar mest?
Anonym sa…
Ja visst är det knasigt. Dock tror jag det går att "shoppa bort" orättvisor och fattigdom också genom att vara medveten och kräsen konsument.

Men visst kan läget se dystert ut. Vissa dagar vill jag inte ens tänka på miljöförstöring och allt sånt :-(
Fru Tattoo sa…
Så sant så sant, jag är tyvärr också en miljöbov....
Matilda sa…
Cat >> Är stolt över dig! Vi överväger att göra något liknande i år. Problemet är bara att alltför många i vår närhet verkar vara mer intresserade att få prylar än att göra en insats...

Fredrik >> Det går och vända och vrida på saker :)

Karro >> Jo man får ju försöka med något till en början, sedan brukar det ju bli lättare och lättare... Det handlar lite om vanor som ska brytas och förändras, vilket alltid inte är så svårt som man föreställer

Linn >> Haha, ja det har nog redan börjat. :s

Stella >> Jag bidrar med det jag kan med andra ord: tankeställare! :D

Mossfolk >> Min erfarenhet är att det är villaägare som är sämst på sortera sopor, kommunen kommer och hämtar allt deras avfall så varför sortera och köra onödiga omvägar för att bli av med skräpet... Snarare är det de som bor i lägenheter vars hyresvärdar är tvingar dem att sortera soporna i tio olika kärl som är duktigast. Så upplever jag det i alla fall... Men man kan ju undra hur miljövänlig Tippen är, där alla billister kör på tomgång för att slänga lite madrasser och stolar som är fullt funktionabla men ska ändå bytas ut mot nytt...

Maria >> Till viss del instämmer jag. Genom att ändra sin konsumtion och handla mer rättvisemärkt så förändrar vi på saker och ting. Men vi förändrar inte faktumet att vi överutnyttjar jordens resurser. Tyvärr...

Fru Tattoo >> Miljöbovar är vi allihopa, allihopa... jag med och duuu med, duuu med och jag med... (nästa visa att sjunga runt julgranen??)