Jordgubbssmak utan jordgubbssmak

God måndag allihop!

Som ni säkert märkt så har jag funnit väldigt många vardagsmysterier i skafferiet och på matvarubutikernas hyllor. Ytterligare ett som gjort mig lite konfunderad är smakerna päron, vanilj och jordgubb (som exempel). De förekommer som smaksättare i exempelvis glass, godis, kakor, yoghurt* och andra sötsliskiga varor. Egentligen smakar det inte alls som päron och jordgubb! Men när man sitter och slevar i sig tre-smaks-glass så intalar man sig att det ändå är bär- och fruktsmak som tungan registrerar. Jag är rädd för att det kommer generationer som kommer tro att jordgubbar och päron smakar precis så som aromämnena i livsmedelshandelns produkter gör.

Visst är det lite märkligt att man gör produkter som ska smaka hallon, ananas och papaya men som i själva verket inte smakar som de riktiga frukterna. Än märkligt är det att vi lyckats lura oss själva att det är så det ska smaka...


*Ytterligare ett mysterium är hur i hundan man stavar yoghurt.


* * *

Eftersom det nu är endast 1 vecka kvar till Anders och Måns julkalendrar har uppladdningen börjat! Idag bjuder jag på en underbar sång som jag inte kan låta bli att skratta åt var gång jag ser den. Förstora upp den på hela skärmen och observera Anders (den blonde) ansiktsuttryck. Och njut!


Kommentarer

Fru Tattoo sa…
Å vilken härlig video, jag började skratta direkt och det var så skönt för Hjälp jag har drabbats av uppskjutarsjukan!!!!
Just nu borde jag jobba med min C uppsats, men i stället sitter jag här och läser andras bloggar och tiden tickar i väg...
Det är så att jag gruvar mig för att sätta igång med att bearbeta intervjuerna som jag gjort. Jag vet inte hur jag ska göra! Jag har trillat ur det vetenskapliga tänket. Jag lovar att bara läsa vetenskapliga böcker och bara jobba med uppsatsen under resten av veckan.
HUR kul låter det?
DEt är inte så konstigt att jag skjuter upp själva börjandet.
Anonym sa…
ja, det är ganska patetisk med "glass med vaniljsmak" som det står ibland. yoghurt i all ära, men hur ska man egentligen stava till jos/juice.
Matilda sa…
Fru Tattoo >> Man kan inte låta bli att skratta, det är så härligt! :)
Jag känner igen det där med uppskjutarsjukan... Och just det där med att bearbeta intervjuerna är det som är tråkigast och det man helst vill slippa! Lycka till!!

Fredrik >> Jos hade varit att föredra, men tydligen vill folk ha det svårt för sig... Zumo heter det på spanska, det är ju rätt kul att säga :)
Anonym sa…
har du läst "den hemlige kocken"? den tar upp allt det där, mycket intressant..
Matilda sa…
M. >> Nej jag har tyvärr inte hunnit. Men sambon fick den i julklapp förra året och nämnde något om det, ska ta och läsa den så fort skolan är slut! :)