Mjölkkartonger och återvinningsbekymmer

Apropå Marias funderingar om mjölkpaket kan jag inte låta bli att spåna vidare på samma spår. Maria förfasas över den sydsvenska vikpipen och föredrar den stockholmska klassiska arla-förpackningen med rivpip (som det enligt min mening tar år av träning innan man lär sig hur man ska riva rätt utan att skvätta ut mjölken över halva köket). Själv är jag mer irriterad på skruvkorken i plast. Jag har förstått att detta är en mycket populär mojäng och att den säkert hjälper många som behöver ha ett enklare öppningssätt för mjölken.

Mitt problem består av två delproblem:
  1. Mojängen är i plast. Jag tycker det är liiite onödigt.
  2. Hur i hundan gör jag när jag ska materialåtervinna förpackningen? Det står oftast på dessa sorters förpackningar att HELA kan materialåtervinnas efter att man har sköljt ur den och plattat till den. Men hallå! Lilla jag behöver en tydlighetsförklaring. Ska platkorken dras ur och kastas seperat i plastcontainern (vilket jag gör)? Eller är det verkligen okej att låta den sitta kvar och kasta hela kartongen i kartongcontainern? Men vad händer då på återvinningscentralen, har de något fiffigt sätt att seperera plast från kartong där?

Och när vi ändå är inne på återvinning. Är det okej nu att slänga mjukplast och hårdplast i samma kontainer?

Kommentarer

Anonym sa…
Jag har slutat vara strikt miljövänlig. En dag bara kände jag att "nu får det vara nog- jag orkar inte md allt" så jag slänger mjölkförpackningar i soppåsen. Återvinner tidningar, hårdplast och glas :-)
Hilda sa…
Ja det kan man fråga sig. Hur gör man?

Jag föredrar rivförpackningen, jag tror inte att jag har lyckats en enda gång ännu att öppna den andra sorten på det sätt man ska.
AnnCharlott sa…
Jag återvinner inte mjölkförpackningar för jag tänker att det går väl åt en massa energi åt att diska ur dem också. När det gäller plast så står det i vårt soprum att man endast får slänga hårdplast i den återvinningen (mjukplast står det inget om vart den ska, så den åker i vanliga soporna).
Anonym sa…
här i uppsala började de sortera mjukplast alldeles nyligen, den information som vi fick var att mjukplast och hårdplast skulle slängas på samma plats. det känns lite konstigt, men man får väl lita på informationsskrivarna. men det är säkert olika bestämmelser på olika platser.
Anonym sa…
Jag gör som Maria Byström. Fast jag återvinner även metall och det tror jag i och för sig att Maria också gör.
Plasten är verkligen ett problem. Läste någonstans att den skulle slängas tillsammans med hårdplasten, men känner mig ändå osäker.
Anonym sa…
Måste bara tacka för det käcka detektivkitet! Jag har använt det flitigt och spanat ordentligt på skumma grejer. Tidningen fungerar utmärkt som spanarmask och osynlighetspillren var oväntat goda. Jag närmar mig en lösning på Palmemordet faktiskt...

Angående mjölkpaketen är de klassiska rivförpackningarna klart bäst. Plastkorkar sorterar jag som plast.
Matilda sa…
Maria >> oj då! det hade jag själv aldrig kunnat göra, men jag förstår att det är en snårig djungel det där med återvinning...

Hilda >> Det krävs träning Hilda, träning ;)

AnnCharlott >> Jag diskar aldrig ur mina mjölkförpackningar, sköljer endast ur dem och trycker i andra ihopplattade kartonger i dem.

m. >> Jag har läst att vi också ska slänga mjukplasten med hårdplasten men de har inte satt upp någon information om detta i soprummet. Dessutom saknar jag en förklaring till varför man får göra det nu helt plötsligt...

Cat >> Det är ju just den här osäkerhten som gör att folk drar sig från att källsorteta...

Tomas >> Vad kul att det kommit till användning! :D Ser fram emot att få läsa om dina spanarinsatser! :D
Anonym sa…
Hos vår bostadsrättsförening står det klart och tydligt hur vi ska göra med plasten; hårdplast går för sig och mjukplast går i hushållsavfallet.
Matilda sa…
Vänsterkatten >> Men så har jag också hört att ni har en soppolis i soprummet... ;)
Martin sa…
Jag undrar också hur man skall göra. Ett sätt är ju att bara köpa mjölk där hela paketet består av kartong.