Spännande men dubiöst

Inom tidningsvärlden finns det en kategori som benämns som "damtidningar". Jag tänker främst på de som pryds av kungligheter och kändisar och inte på dem med maträtter på omslagen. Ett intressant fenomen faktiskt. I min umgängeskrets är det nog ingen som inhandlar dessa pappershäften och rent allmänt har jag fått ett intryck av att de flesta inte riktigt tror på det som står i dem. Och det är sällan jag sett någon plocka ett exemplar där man står i kön i mataffären. Själv skulle jag aldrig i livet få för mig att inhandla en sådan tidning. Icke! Men ändå dras jag till att läsa dessa löpsedlar eller tidningsframsidor som ligger blottade precis innan det är dags att lassa upp clementinerna och mjölken på bandet för att sedan rulla fram till kassörskan som sedan debiterar mitt kundkort. Jag hålls up-to-date med vad "Vickan" gör och i vilket sinnestillstånd "Brittan" är i. Saker jag fullkomligt struntar i egentligen!

Det som jag finner mest intressant är nog de motsägelser som finns på de tre (?) olika tidningarna. På ena tidningen kan det ju stå "A och B bryter upp - nu är det nog med lögnerna" och på andra "A och B på lyxig kärlekssemester". I mitt tycke består damtidningarna av påhittat skvaller med dubiösa källor.*

Vid besök hos tandläkaren eller frisören ligger de här tidningarna alltid framme. Det är alltid någon som sitter och bläddrar i dem, inklusive mig själv. Det kan tyckas märkligt, läkarmottagningar är ju trots allt högst vetenskapliga, med tanke på dess verksamhet, medan denna lektyr dock inte når upp på samma nivå. Fast jag antar att när man sitter och väntar på att få en ommöblering i tandraden så ligger valet med kändisskvaller närmre till hands än vårdnytt. Hos frisören däremot är jag mer benägen med att hålla koll på att håret inte blir kortare än planerat än att studera mingelbilderb-kändisar med vänner.

Vad är det egentligen som lockar i de här tidningarna? Kändisarna? Möjligheten att stänga ute allt vardagligt? Bristen på annan lektyr? Är det kanske dags för tandläkarna att köpa hem resemagasin och populärhistorievetenskapliga tidskrifter? Hur ser din relation med "damtidningarna" ut?

*Inget ont om er som läser damtidningarna, det är ju trots allt ett visst underhållningsvärde i dem.

Kommentarer

Anonym sa…
Kändistidningar typ hänt i veckan köper jag aldrig, däremot modemagasin.

Jag skulle tro att skvallertidningarna helt enkelt används för att kärringar ska ha hnågot att prata om då deras egna liv är trista. Haha- vilka fördomar jag har.

btw. min tandläkare har inte ens svensk damtidning utan jag får finna mig i att läsa en gammal Kalle Anka från 1993, typ. Milda makaroner.
karro sa…
haha, damtidningarna är det första jag börjar bläddra i när jag besöker mamma o pappa (som i sin tur får dom från mormor)! o mormor fortsätter köpa dom, trots sen den gången hon blev sååå besviken o lurad på någon rubrik om Carola som sen handlade om något helt annat (detta hände på carola - runar tiden)... jag tror nog att många dras till dom för att drömma sig bort lite granna, titta på vackra kläder o läsa om deras liv som är så totalt annorlunda än sitt eget.
Hilda sa…
Jag köper aldrig damtidningar. Nej jag vill ha fakta, annars kan jag lika gärna läsa skönlitteratur. Jag tror inte på ett ord av vad som står i de där tidningarna. Å andra sidan kanske just att ligga i väntrum är dess enda funktion. Som en bläddertidning bara....

Kram Matilda, tack för dina ord på min blogg.
Anonym sa…
I somras blev det sig så att jag köpte typ Hänt Extra någon gång för att underhålla mig på lunchen.

Och det underhöll mig verkligen. I synnerhet när många av artiklarna är skrivna utifrån andra artiklar.
"Enligt Aftonbladet sågs kändisen A gnugga nos med kändisen B...ojoj". Djup journalistik.

Men å andra sidan köpte jag ju tidningen mer än en gång. Så på något sätt lyckas de ju få oss (dvs. mig i det här fallet) intresserade. Och det var inte ovanligt att jag som någon skrev om sin mormor, kände mig aningens lurad av rubriken.
Anonym sa…
Läser inte eländet. Min tandläkare har Sköna Hem och Illustrerad vetenskap hos sig. Mycket bättre.

Har börjat småblogga igen, fast lite annorlunda och på ett annat ställe än blogger.

Kolla någon gång om du har lust:
http://1bildibland.bloggagratis.se/
Anonym sa…
För mig funkar de där tidningarna som meditation "innan pinan" hos doktorn eller tandläkaren. Man blir på lite småfnissigt humör innan man står där och skall undersökas liksom. Alternativt, som du säger, för att få tiden i kassakön att gå fortare genom att kolla löpen...
Ibland kan de dock vålla svåra anfall av ilska, som när man inser att vissa människor, på alvar, bryr sig mer om vad kändisar äter eller inte än om att det faktiskt finns folk som inte äter alls, för de har inte mat.
Men som sagt annars är det la bara att fnissa på, för det måste ju vara därför de finns, på riktigt, eller?
/Sarisen
AnnCharlott sa…
Jag har aldrig köpt en damtidning men brukar bläddra i dem hos frisören ibland. Och så brukar jag roa mig med att läsa de fantasifulla löpsedlarna och föröska fundera över vad som sen egentligen står i själva artikeln. Det brukar ju ofta visa sig vara något helt annat (så jag kan förstå Karros mormors besvikelse).
Matilda sa…
Maria >> Gamla Kalle Anka är väl inte fy skam?

Karro >> haha, ja tidningarna lär ju vandra mellan hushåll. Rubrikerna kan vara förädiska, ibland är de dessutom större än artikeln...

Hilda >> Det finns nog inget bättre sätt att öka LÄSARsiffrorna än genom att placera tidningarna i ett väntrum av något slag. Fast det är väl egentligen antalet sålda exemplar som är viktigast för förlaget?

Cat >> Hm, det är kanske dags för mig att byta tandläkare helt enkelt?
Ska genast kila in på din nya blogg! :D

Sarisen >> Ja det är kanske så, för att vi ska glömma bort all "riktig" elände och fokusera på kända människors elände (på DERAS bekostnad dessutom). För att citera Timbuktu:
"Jag menar, varför kompromissa, varför vika en tum?
För någon annan gjorde det - ska jag vara lika dum?
Jag menar jag vill ha det bra som de rika har
å e dom är hänsynslösa är jag likadan
men vad dom inte vet e att jag inte har nåt å förlora
Så betänkligheterna för mig kan aldrig vara stora"

AnnCharlott >> Ja gissa "nyheten" är alltid spännande. Läse på en löpsedel härromdagen där det deklarerades att Charlotte Perelli nu efter skilsmässan sagt "jag ska ha barn" eller något i den stilen. Det kan ju tolkas på hur många sätt som helst och jag misstänker att det inte är så att hon ska skaffa barn med vem som helst, så som rubriken insinuerar. Men sen bryr jag mig inte heller, hon får göra vad hon vill...
Anonym sa…
Dags att klippa mej igen ;)
Nipe sa…
Självklart läser jag som en galning hos frissan. Synd bara att jag är så närsynt att jag måste ha tidningen uppe vid näsan...
Matilda sa…
Hannele >> haha, det är kanske DÄRFÖR frisörerna tutar i folk att man ska klippa sig var 6e vecka för då får alla uppdateringar i kändisvärlden (och frisörerna kan betala hyran)

Nipe >> :D Skönt att det är många bilder då och inte lika mycket text?