Farligt farligt

Rädd för eld som jag är avskyr jag att tända med tändstickor. Det har nog hänt max 3-4 gånger i mitt liv att jag gjort det, varav en (givetvis den första) gång så tappade jag tändstickan och i min enfald tog jag upp den igen och brände mig. Så enda sättet för mig att tända ljus hemma - och det vill jag ju gärna kunna göra för det är så mysigt - är att ha en tändare med långt skaft för att minimera risken för olyckor.

Köpte en påfyllningsbar sådan nyligen och baksidan av paketet var fullt med skandinaviska varningsord. Ett påbud reagerade jag på. Jag vet inte om det syns så bra på bilden men det står "Tändaren får ej användas som kapsylöppnare."


Följande frågor väcks hos mig:

  • Är det många som försökt öppna flaskor med en tändare som kapsylöppnare? Ser de det som ett partytrick? Är det ett utbrett problem?
  • Hur många av dessa har sedan upptäckt att tändaren inte fungerar som den ska (kanske till och med eldat upp villa och gräsmatta) efter detta "trick"?
  • Hur många av den senare gruppen har sedan vänt sig till tillverkaren och klagat på att tändaren inte går att använda som kapsylöppnare utan att huset brinner upp?
  • Under förutsättning att det tidigare inte stod denna information på paketet; hur många har via ARN fått rätt till skadestånd för att det inte framgått att man inte får använda tändare som kapsylöppnare?
  • Och kanske den största frågan av alla: får jag använda tändaren som skruvmejsel då?

Kommentarer

mossfolk sa…
Haha! Det där var intressanta frågor. Jag kommer osökt att tänka på den där reklamen för något föräkringsbolag. "Vi känner till riskerna" :)
Karin sa…
Har stött på ett flertal personer som har det som partytrick - fast då använder de såna där små "vanliga" tändare. Faktiskt rätt praktiskt när man sitter ute och grillar nånstans och ingen kom ihåg att ta med en vanlig öppnare.

Vill samtidigt passa på att å det bestämdaste avråda från att använda din tändare som skruvmejsel! =)
cat sa…
När jag var tonåring så var det många av de "häftiga" grabbarna som öppnade sin öl med tändare. Men som vuxen har jag nog aldrig stött på det.
Har svarat om Visingsö hos mig.
Anonym sa…
Hehe. När jag rökte brukade jag använda tändaren som ölöppnare också. Många år sedan ;-)
Matilda sa…
Mossfolk >> Ja det gäller att ha en drulleförsäkring :)

Karin >> Jo de små tändarna kan jag förstå, men de stora?
Haha, nej jag ska nog låta bli att använda den som skruvmejsel ;)

Cat >> De "häftiga" ska alltid göra farliga saker, tur man är lite mesig så man inte utsätter sig själv för dumma risker ;)

Maria >> Du har med andra ord blivit klokare med åren? :)

Linn >> :)
fredrik sa…
det står ju faktiskt inte att man inte "kan" använda den som kapsylöppnare, utan att man inte "får" använda den som kapsylöppnare. förmodligen är det en fråga om upphovsrätt. om du betalar 50 öre till kapsylöppnartillverkarna varje gång du använder tändaren som kapsylöppnare är det ok.
Matilda sa…
Fredrik >> haha, jag ska inreda en liten burk och när den är full ska jag skicka den till kapsylöppnarförbundet ;)