Dagens såpa

Med risk för att låta som ett reklaminslag, men varför finns det så många starka rengöringsmedel? Jag har alltid försökt köpa miljömärkta rengöringsmedel som ska vara extra milda, med undantag för toarengöringsmedlet som jag av gammal vana köpt en och samma sort. Men så nyligen insåg jag att såpa skulle fungera till det mesta av hushållsrengöring och att det dessutom är en naturlig produkt. Så ja, jag tog mig i kragen och vågade testa nåt nytt.

Och jisses vad jag blev förvånad! Det är bara att spä ut några milimeter såpa med vatten i en sprayflaska (räcker länge!) och sätta igång. Och det löste faktiskt upp en hel del ingrodda fläckar och rent blev det. Det var inte lika tufft mot kalkavlagringar men med lite krafter i musklerna och en rejäl tvättsvamp så går det!

Det är således ett mysterium för mig varför a) det tog så lång tid för mig att fatta vad såpa är bra för, och b) varför det inte görs mer reklam för miljövänlig såpa?

Kommentarer

sMARTAss sa…
Jag tänkte på liknande grejor när jag köpte skurmedel men jag gick vilse i miljömärkningarna. Är "Bra miljöval" som står på såpan bättre eller sämre än Svanen? Varför är inte såpan Svanen-märkt? Men åh, sprayflaskor, måste köpa flera.

Såpa brukade vi för övrigt använda under min ungdoms fjällvandringar till det mesta, disk, tvätt, ibland till och med till kropps- och hårtvagning! Alltid lika spännande :)
AnnCharlott sa…
Jag har också återupptäckt såpa som rengörings- och tvättmedel nyligen. Tycker om doften också. Men för dom där jobbiga avlagringarna som blir i duschkabinen blir det fortfarande så att jag syndar och brassar på med värsta tänkbara. Typ vim.
Anonym sa…
Åååå, jag har en länk rätt långt ner på min blogg som heter "rent hus". Mina tv-favoriter bjussar där på en massa miljövänliga städtips. Aldrig några starka saker utan ättika, citron och så.

Och såpa är underbart!
cat sa…
Jag har hört att såpa lägger ett tunt, tunt fettlager över saker och ting och därför inte ska användas i badrummet för då kan man halka och slå sig i duschen.
mossfolk sa…
...och eventuellt är det det här inlägget som leder till att jag upptäcker såpan :)
tack för tipset, ska prova! har också tänkt på det där, hur onödigt det känns med alla dessa olika rengöringsmedel..
..om man vill går det alldeles utmärkt att tvätta kläder för hand i såpa...U även diska när Yes har tatt slut!

(vart haru tagit vägen?)
Matilda sa…
sMARTAss >> Ja du det är en djungel med märkningar! Skriver ju en uppsats om eko-märkningar på mat och det är inte helt lättförståligt för alla det heller...
Tvätta håret med såpa!? Oj! Borde förstås vara bättre än alla starka hårprodukter (har ett inlägg på gång om det). Fast det är nog bäst att ta den gula och inte den gröna om man har blont hår...

AnnCharlott >> Doften är speciell, det tar nog ett tag att vänja sig! Fast å andra sidan är det ju bättre med naturdoft än de starka sprayerna...

Maria Byström >> Måste jag kolla upp, tackar för tipset!

Cat >> Tur jag har halkmatta :)

Mossfolk >> Vad hedrad jag skulle bli i så fall :)

Walking the camera >> Det kommer bli gott om plats i städskåpet :)

Stella >> Här är jag!! Diska och tvätta! Såpa ter sig allt mer fantastiskt i mina ögon :D