Monument

Nu är jag tillbaka igen, efter en runda i Baltikum. Har hunnit med både Riga och Tallinn och kommit fram till att jag föredrog den senare staden.

Eftersom vi hade guide med oss vid flera tillfällen har jag slussats runt i turistgrupper, en upplevelse faktiskt. Jag har nog fått utpekat varenda monument i hela Riga (vilka för det mesta är en hög pelare som militären patrullerar runt. I Tallinn såg vi monumentet för Estonia-katastrofen och kliade oss i huvudet för vad det egentligen skulle föreställa. I både Lettland och Estland finns fortfarande flera monument kvar från Sovjet-tiden och är ofta minnesmärken över slag och döda soldater. Det har fått mig att fundera lite över våra egna monument. Vi har nog faktiskt en hel del, men de har liksom blivit gömda i stadsbilden och gör sig inte påminda förrän man ser en stor turistgrupp stanna vid den och begrunna dess existens. Själv vet jag inte varför de finns, och mitt intresse för dem är nog inte särskilt stort. Inte heller var jag särskilt intresserad över alla pelare i Baltikum, men jag lät mig snällt slussas vidare. Det känns lite som att dessa skapelser är skrytprojekt riktade mot utifrån-besökare.

Vid strandpromenaden i Tallinn finns ett minnesmärke med en ängel på, vid den lägger brudpar traditionsenligt blommor när de ska gifta sig. Jag kan inte dra mig till minnes att jag stött på något liknande här hemma. Lite trist faktiskt, för levande monument är mer intressanta än statiska. Se till exempel på de här bilderna från Korskullen i Litauen. Här tillkommer det kors, radband och minnesmärken varje dag och man behöver inte vara troende för att förstå dess betydelse:




För den som vill läsa mer om monument finns det en etnologisk antologi Minnesmärken: att tolka det förflutna och besvärja framtiden med redaktörerna Jonas Frykman och Billy Ehn.

Kommentarer

cat sa…
Lät som om du haft en intressant resa:)
Du har definitivt förstått vart det är ballt att resa. Läs mitt blogginlägg om Baltikum.
Matilda sa…
Cat >> Ja det var det :)

Instruktören >> Visst är det ballt :)
Jessica sa…
Ser ut som du haft en trevlig och intressant resa
Var reseguiden bra nu då? :P
Anonym sa…
Ååååå, tack för både restips och boktips. Jag vill till Baltikum :-)

Kraaaaaaaaaam
Matilda sa…
Jessica >> Reseguiden var bra ja :p Inte lika klämkäck som vi förutspådde, men vi har en del intressanta observationer med oss hem :)

Maria >> Det tycker jag du ska göra! Du som bor i Stockholm kan ju ta färjan över till Tallinn eller Riga för en mycket billig peng och bara vara där över dagen! Åker du till Tallinn så rekomenderar jag dig att äta din middag på Olde Hansa :)
korskullen verkar vara en spännande plats!
Matilda sa…
Walkingthecamera >> Jättespännande! Själv är jag inte troende, men det är fantastiskt hur många som både satt upp minneskors över nära och kära och som vallfärdat dit!