Som att ge Bolt guldmedalj efter bara 10 meter

USA:s president har inte hunnit sitta på tronen i ett år och redan har han fått Nobels fredspris. Här i Europa tycks världen ha blivit mer underbar sedan George W. Bush störtades och vår nya hjälte Barack Obama födde tankarna på fred och mångkulturalism. Det kunde i och för sig inte bli sämre. Men hur mycket fred har han åstadkommit?

Förvisso var motiveringen att han tänt ljus om hopp för framtiden. Men min inställning är att han skulle hedras efter sin mandatperiod i stället. Det är liksom som att ge Usain Bolt guldmedalj för OS-grenen 100 meter innan han ens passerat de första 10 metrarna. På resterande 90 meter kan vad som helst hända. Han kan snubbla, tappa andan, bli undanknuffad av en konkurrent...

Som konsolation för att Obama inte får uppleva OS i Chicago 2016 får han nu ett tröstpris, en uppskattningsgåva för att han städar rent efter George W. Bush i Irak och Afghanistan. Men han har inte städat rent än, och om fredspriset kan gå till någon som enbart tänt ett ljus borde han dela det med Morgan Tsvangiari som tänt ljus för Zimbabwes framtid. Eller med någon av de andra frihetskämparna som det talades om inför utnämningen.

Inget ont om Obama. Men nu måste han verkligen dyka upp på Klimatmötet i i Köpenhamn i december och visa sin fredsvilja. För utan ett fungerande klimatavtal kommer klimatkriserna bli värre och därmed förvärra de humanitära krissituationerna som redan finns på vår jord.

* * *

På sistone har jag visst filosoferat mer över politiska mysterier än vardagliga mysterier, ber om ursäkt för detta och skyller det fint på misstaget att läsa statsvetenskap. Men det ska bli skärpning, nästa termin återvänder jag till humaniora inför upploppet av min akademiska "kariär".

Kommentarer

karro sa…
blev oxå lite fundersam över valet, kan inte komma på att han skapat några underverk under denna period?
S. sa…
Vad skönt att fler än jag tycker att valet av Obama är minst sagt märkligt. För en gångs skull är jag inte ensam om min skepsis mot Obama...:)
Anonym sa…
När de ändå är på gång kan de ju ge mig nobelpriset i litteratur nästa år, för det skulle verkligen få mig att sporras att skriva en otroligt bra bok, eller fler... :OP
// Sarisen
AnnCharlott sa…
Jag håller med om att det känns som att Obama får priset för det man hoppas att han kommer att göra. Och även om han har ingjutit hopp hos många så har han fortfarande mycket kvar att bevisa.
Anonym sa…
ja, ibland känns det som jag är ensam i världen om att inte vara sådär störtförälskad i Obama. Det är något som luktar surt, liksom...
Matilda sa…
Karro >> Nej inga stora världsomfattande underverk vad jag kan se.

S. >> Jag är i och för sig inte skeptisk mot Obama som person, dock tycker jag det är lätt att glorifiera honom genom att jämföra med hans föregångare.

Sarisen >> Haha, ja jag skulle gärna vilja vinna Augustpriset så att jag kommer loss och skriver färdigt mitt senaste projekt :)

Ann-Charlott >> Jag hoppas verkligen att hoppen lever vidare och verkligen införlivas, då hade nog världen blivit liiite fredligare.

Maria >> Alla vill ha en amerikansk hjälte att älska...