Den stereotype hantverkaren

Det tycks råda en allmänt känd bild av hur hantverkare ska vara. De ska vara dryga, lite smådumma, ha "bonning" humor och drivkraften att tjäna så mycket pengar som möjligt på att göra så lite som möjligt. Det är liksom så det ska vara. På det sättet kan vi få ur vår irritation över allt som går fel med renoveringen (även om det beror på att vi varit sent ute, ha dålig smak, inte kollat upp tillräckligt många företag osv...).

Innan jag går vidare med det här inlägget vill jag dock betona att det här inte är min personliga upplevelse. Jag har flera vänner som är hantverkare och som jag inte skulle vilja anklaga vara den stereotypa hantverkstypen. Och alla de hantverkare som hittills fixat saker i min nya lägenhet har varit raka motsatsen. De har utfört sitt arbete utan anmärkningar. Målaren till och med smsade mig idag för att dubbelkolla så att han inte gjorde något fel.

Men så finns det också de hantverkarna som bekräftar den gängse bilden. I mitt nuvarande bostadsområde, det vill säga snart mitt före-detta-bostadsområde (flytten går först nästa vecka) så pågår det en långtidsrenovering. De har hållt på i över ett år och kommer säkert hålla på i två år till. Under det här året har jag observerat hur de arbetat. Det tycks som att det är olika grupperingar på 2-5 personer från olika företag som gör olika slags renoveringsjobb. Några byter fönster, vissa fixar fasaden, somliga bygger ställningar, andra målar osv.

Logiken på hur de utför arbetetet har emellanåt varit väldigt förbryllande. Byta fönster i ösregn, börja nedifrån och upp, måla balkonger innan de bytt stora fönster- och väggpartier, plockar bort alla ställningar innan de målat färdigt flera våningar... You name it. Helt förbryllande för mig som inte besitter några som helst kunskaper om deras jobb. Nåväl, bland de här små grupperingar så är det en liten klick som redan från början stuckit ut från mängden. Den gruppen har varit där hela året och betett sig något besynnerligt åt. Särskilt en person som tycks ha haft uppgiften att gå fram och tillbaka, tillbaka och fram, fram och tillbaka utan egentligen utföra något arbete.

Det är också den här gruppen som verkligen lever upp till fördomarnas hantverkare. De skulle byta fönster här och jag undrade i förväg hur de skulle göra eftersom jag har en katt som är folkskygg. Det var något svårt att få ur något vettigt från dem för det varvades med träiga skämt och kreativa påhitt med vad man kan göra med katten (favoriten var tydligen att stänga in den på toaletten, gärna i toaletten, med locket nedfällt och något tungt på locket). Vid tillfället för fönsterbytet så jobbade de förvisso systematiskt, men inte särskilt logiskt. Man hade kunnat tycka att de kunnat beta av ett rum efter ett annat så att jag kunnat städa ett rum i taget och släppa ut katten som var livrädd och tryckte sig längst bak bakom badkaret. Men nej, man gjorde lite här och lite där. Emellanåt var de smarta och exempelvis körde med spikpistolen i rum efter rum.

Plötsligt försvinner alla utom en. Den siste är kvar ett tag till och annonserar sedan att nu går de på rast och bör vara tillbaka om tjugo minuter. Då var allting halvfärdigt i varenda rum och jag kunde inte göra något alls. Rasten varade nog i tre kvart. En av dem gick småvisslande fram och tillbaka, flyttade på något, och spred en lite läskig stämning genom att göra att jag alltid kände mig i vägen i min egen lägenhet. När min syster senare dyker upp blir hon lika paff över hur de uppfyller kriterium efter kriterium för den stereotype hantverkaren. Det var väldigt surrealistiskt.

Kommentarer

Anonym sa…
När det skulle renoveras i vår lägenhet precis innan vi skulle flytta (lika fin timing som du har...) så kom de en dag och drog ut badkaret och vi fick inte duscha för det var inte våttätat i badrummet. Nästa dag tog de toaletten. Den var borta ett dygn, sedan kom de med en toastol med ett avloppshål som vart mindre än det som fanns i lägenheten. Tätade dom det hela? Nej det tog en månad, med otrevlig lukt och ofräscht skvätt istället. Badkaret kom efter två veckor, gissa om vi sket i om det var våttätat eller inte...
Undrar om de hantverkarna har gått samma planering och logistik kurs som "dina" hantverkare.
Annars har jag oxå bara goda erfarenheter av hantverkare som ju du har med./ Sarisen
AnnCharlott sa…
Jag tillhör nog de som har en del fördomar mot hantverkare. Men när vår kakelugn skulle sättas om bekräftades dessa inte. Han var försynt och försiktig och städade undan jättebra efter sig.
Matilda sa…
Sarisen >> Hm, verkar som du fick tag i en firma som jobbade lite så där när de hann med er...
Och den lukten är jag väl bekant med, den är allt annat än härlig!

AnnCharlott >> Så härligt att dina fördomar fick sig en törn och att kakelugnen klarade sig smärtfritt :D