Den osannolika apokalypsen?

Att se bilderna och filmerna från Japan framkallar en hel del obehagliga associationer. Det känns som att världen och människan tävlar om vem som hinner förstöra jorden mest. Apokalyptiska teorier kring årtalet 2012 känns helt plötsligt inte så främmande när man betraktar alla naturkatastrofer på sistone.

Strålsäkerhetsmyndigheten vill inte jämföra kärnkraftskatastrofen i Japan med den i Tjernobyl. Rent tekniskt är det säkert inte det, men kärnkraftskatastrof som kärnkraftskatastrof. Den energiform som många anser vara den mest säkraste, miljövänligaste, effektivaste och renaste kan uppenbarligen ställa till en hel del. Det osannolika tycks ha hänt ännu en gång...



Det känns oerhört passande att Earth Hour inträffar nästa helg. Att vi får reflektera ännu en gång över vår energikonsumption och dess konsekvenser både kortsiktigt och långsiktigt.

Kommentarer

Hanna sa…
Ja, jag blir ledsen och förbannad på samma gång att det finns så många därute som försvarar människans beteende till vilket pris som helst. Vår lathet tär på på jord. Jag kan ha hur mycket ångest över det här som helst. Och har haft sen tidig ålder. Ibland undrar jag om jag är mycket smartare än många andra eller vad är det som gör att så många inte tycks förstå?
Anonym sa…
Och jag blir ledsen och förbannad så fort folk vill ha bort all kärnkraft för en katastrof som är lokal.

Människor i gemen har absolut noll kunskap om strålning, kärnkraft och strålningens effekter. Problemet är att kärnkraften alltid setts som något "magiskt" och "otäckt". Lite som "invandrare" ungefär. Vilket såklart är fel, vidrigt och dumt.

Kärnkraften är den bästa av energikällorna och den vi borde satsa på mest. Även Fukushima är en katastrof som trots allt enbart drabbar ett litet område.
Matilda sa…
Hanna >> Vi har i alla fall ingen annan att skylla på när allt går åt skogen, det är vi själva som orsakar vår situation (med undantag från jordbävningar och tsunamis)

Anonym >> Möjligen är det den bästa energikällan som vi HITTILLS kommit på.
Men saken med Fukushima är ju att om det kan hända i Japan som anses vara ett högteknologiskt i-land, så kan det hända i ett område nämre oss...
Gammal mamma sa…
Frånsett strålningen som faller ner idag, kanske imorgon från ett annat kärnkraftverk så finns det ännu en sak att begrunda. Avfallet. Vem ska intyga att det ligger säkert i 100.000-tals år. Och vem ska ställas till svars om det inte gör det.
Och sedan ställer dessutom uranbrytningen i sig till en hel del problem också. Om än det är i nutid.

Det borde gälla en gyllne regel för alla, i alla generationer framåt. Och här och nu givetvis. Att det skräp vi inte kan ta undan idag, flyttar vi inte över till morgondagen. De fotavtryck vi gör ska försvinna tills imorgon när nästa generation kommer. På så vis kan vi få ett hållbart samhälle. Men så länge som vi skyfflar skiten framför oss, oavsett om det är olja, strålning eller nerhuggna regnskogar, så äter vi våra barns mat. Dvs vi svälter ut dem.

Och få mig inte att börja prata om matsituationen för då får jag väl fyllt hela bloggkvoten....
Anja sa…
Ja, håller verkligen med. Vet inte om du håller koll på svenska medier men det var ju vidrigt förra helgen. En katastrof i Japan och här pratar man mest om schlager. Som om man inte var en del av den här världen eller som det ens inte kunde hända här. Helt sjukt var det i alla fall.

Och till Anonym,måste bara fråga hur du menar att det är en katastrof som är lokal? Tjernobyl var inte ett litet område. Fukushima, mätt i människoliv, är heller inte ett litet, lokalområde. Och inte bara att människor dör, det påverkar ekonomin för en lång tid. Hur kan det vara bara lokalt i dagens samhälle?