Standardiserad barnmeny
Är på snabbvisit i Sverige och i jakten efter en hyfsad restaurang igår så lade jag märke till hur enformiga barnmenyerna i detta land kan vara. Det spelar inte någon roll om det är kinesisk cuisine eller grekisk mat som serveras, det tycks finnas en trend för vad som ska serveras till barnen. Lite research på internet och mina farhågor tycks bli besannade. Efter att ha tittat på över 70 menyer går det att konstatera att en barnmeny innehåller i nästan alla fall en eller flera rätter från följande meny:
Det känns som en blandning av vardagsmat (dvs sådan mat som numera serveras till middag mitt i veckan) och snabbmat. Mat à la IKEA på något sätt. Ibland har de döpt om namnen till Indianstek och Nessieburgare för att få det att låta lite mer spännande, men det är fortfarande fläskfilé och hamburgare.
Nu undrar jag om det är ett sätt att gardera sig för barnfamiljer där barnen inte är vana vid "exotisk" mat. Eller om svenska barn bara har en viss matrepertoar som man under en viss ålder inte klarar av att gå utanför. Eller att föräldrar givit upp och inte orkar lära barnen att man åtminstone kan prova nya maträtter. Nu ska jag förvisso inte kasta sten i glashus, som barn åt jag alltid friterade kycklingbollar med sötsursås när vi gick på kinarestaurang*. Och i lågstadiet var det godaste man kunde få till lunch spagetti och köttfärssås, samma rätt i högstadiet smakade absolut ingenting. Kanske har jag inget case här, men åtminstone en observation av våra förväntade matvanor. Ni som har barn får gärna fylla i med era teorier.
*På den tiden det fortfarande var exotiskt och spännande med kinesisk mat.
- Spagetti bolognese/köttfärssås
- Köttbullar med potatis/potatismos (ibland i kombination med gräddsås och lingonsylt)
- Korv och pommes frites
- Hamburgare
- Pannkakor med sylt och grädde
- Fläskfilé med pommes frites och bearnaisesås
- I somliga fall: halv dagens rätt till halva priset
Det känns som en blandning av vardagsmat (dvs sådan mat som numera serveras till middag mitt i veckan) och snabbmat. Mat à la IKEA på något sätt. Ibland har de döpt om namnen till Indianstek och Nessieburgare för att få det att låta lite mer spännande, men det är fortfarande fläskfilé och hamburgare.
Nu undrar jag om det är ett sätt att gardera sig för barnfamiljer där barnen inte är vana vid "exotisk" mat. Eller om svenska barn bara har en viss matrepertoar som man under en viss ålder inte klarar av att gå utanför. Eller att föräldrar givit upp och inte orkar lära barnen att man åtminstone kan prova nya maträtter. Nu ska jag förvisso inte kasta sten i glashus, som barn åt jag alltid friterade kycklingbollar med sötsursås när vi gick på kinarestaurang*. Och i lågstadiet var det godaste man kunde få till lunch spagetti och köttfärssås, samma rätt i högstadiet smakade absolut ingenting. Kanske har jag inget case här, men åtminstone en observation av våra förväntade matvanor. Ni som har barn får gärna fylla i med era teorier.
*På den tiden det fortfarande var exotiskt och spännande med kinesisk mat.
Kommentarer
Min erfarenhet av syskonbarn och kompisbarn är att de inte är det minsta intresserade av s k exotisk mat.
Vad vill jag säga med detta? Jo, att det är nog olika för alla familjer vad som funkar.
Men för en restaurang borde konceptet "mindre portioner" och/eller lite anpassningsbart i stort, vara det som funkar i längden.../Sarisen :o)
Hanna >> Jag misstänker att köttbullarna blev något som förknippades med denna skolresa ett bra tag framöver? Nostagliska matminnen eller något ;)