Standardiserad barnmeny

Är på snabbvisit i Sverige och i jakten efter en hyfsad restaurang igår så lade jag märke till hur enformiga barnmenyerna i detta land kan vara. Det spelar inte någon roll om det är kinesisk cuisine eller grekisk mat som serveras, det tycks finnas en trend för vad som ska serveras till barnen. Lite research på internet och mina farhågor tycks bli besannade. Efter att ha tittat på över 70 menyer går det att konstatera att en barnmeny innehåller i nästan alla fall en eller flera rätter från följande meny:

  • Spagetti bolognese/köttfärssås
  • Köttbullar med potatis/potatismos (ibland i kombination med gräddsås och lingonsylt)
  • Korv och pommes frites
  • Hamburgare
  • Pannkakor med sylt och grädde
  • Fläskfilé med pommes frites och bearnaisesås
  • I somliga fall: halv dagens rätt till halva priset

Det känns som en blandning av vardagsmat (dvs sådan mat som numera serveras till middag mitt i veckan) och snabbmat. Mat à la IKEA på något sätt. Ibland har de döpt om namnen till Indianstek och Nessieburgare för att få det att låta lite mer spännande, men det är fortfarande fläskfilé och hamburgare.

Nu undrar jag om det är ett sätt att gardera sig för barnfamiljer där barnen inte är vana vid "exotisk" mat. Eller om svenska barn bara har en viss matrepertoar som man under en viss ålder inte klarar av att gå utanför. Eller att föräldrar givit upp och inte orkar lära barnen att man åtminstone kan prova nya maträtter. Nu ska jag förvisso inte kasta sten i glashus, som barn åt jag alltid friterade kycklingbollar med sötsursås när vi gick på kinarestaurang*. Och i lågstadiet var det godaste man kunde få till lunch spagetti och köttfärssås, samma rätt i högstadiet smakade absolut ingenting. Kanske har jag inget case här, men åtminstone en observation av våra förväntade matvanor. Ni som har barn får gärna fylla i med era teorier.

*På den tiden det fortfarande var exotiskt och spännande med kinesisk mat.

Kommentarer

cat sa…
Jag tror nog att det beror på att kocken inte vill erbjuda något annat än säkra kort. Det är ju inte kul att laga till någon barnrätt som sedan inte beställs av någon, utan måste kastas bort.

Min erfarenhet av syskonbarn och kompisbarn är att de inte är det minsta intresserade av s k exotisk mat.
Ewa sa…
Tråkigt minst sagt. Jag ska göra allt för att bebisen som nu ligger i magen får prova det mesta när den växer upp. Hur det kommer att gå ber jag att få återkomma med om några år... :)
Hanna sa…
Jag tror att även föräldrar är trötta på detta. När vi var på skolresa i mellanstadiet skulle vi äta på lite olika ställen. Vi åt köttbullar varje måltid! Det var ett skämt. De borde i alla fall kunna servera mindre portioner i den vanliga menyn, så att barnen har möjlighet.
Anonym sa…
Vi började med att ge våra barn samma mat som vi åt, och det funkade jättebra! Sedan fick de "egen vilja" och började "välja bort" mer och mer saker. Ett tag hade vi krig, men nu är det vapenvila och det innebär mycket meck och inga restaurangbesök om det inte är på pizzeria.
Vad vill jag säga med detta? Jo, att det är nog olika för alla familjer vad som funkar.
Men för en restaurang borde konceptet "mindre portioner" och/eller lite anpassningsbart i stort, vara det som funkar i längden.../Sarisen :o)
AnnCharlott sa…
När jag var liten och familjen någon enstaka gång åt på restaurang så var grillkorv och pommes frites det bästa jag visste, för det fick vi aldrig hemma. Ok, korv serverades väl någon gång ibland men knappast pommes.
Matilda sa…
Intressant! Det verkar vara en blandning av en hel del saker. Som AnnCharlott säger så var ju pommes inte vardagsmat i samma utsträckning tidigare. Och vad gör man när barnen (likt Sarisens barn) får fri vilja och vägrar äta något annat än de säkra korten - de maträtter de känner igen och vet att de tycker om?
Hanna >> Jag misstänker att köttbullarna blev något som förknippades med denna skolresa ett bra tag framöver? Nostagliska matminnen eller något ;)